Trump’s keuze voor hoofd Office of Budget and Management is gek op goud

De man die President-elect Donald Trump’s federale begroting moet gaan laten kloppen is een groot voorstander van goud. Aan het einde van 2015 hield hij tussen de 50.000 en 100.000 dollar aan in edelmetalen en mijnbouwbedrijven.

Mick Mulvaney, Trump’s nieuwe hoofd van het Office of Budget and Management, blijkt eigenaar van een aanzienlijke hoeveelheid aandelen goudmijnbouwbedrijven.

Daarnaast is het Republikeinse congreslid van South Carolina al een lange tijd groot criticus van de Federal Reserve, waarbij hij het orgaan beschuldigd van het devalueren van de dollar, en ziet hij de voordelen van de cryptovaluta bitcoin.

Participaties van Mulvaney eind 2010 laten ook zien dat hij en familieleden aandelen en fondsen in bezit hadden van goud- en zilvermijnbouwbedrijven als Eldorado Gold Corp, Agnico Eagle Mining Co, en Pan American Silver Corp.

Toen met een totale waarde van tussen de 252.000 en 855.000 dollar, aldus Bloomberg. Een groot deel van die aandelen zijn sindsdien behoorlijk gedaald, hoewel bijna allen dit jaar flink herstelden.

Latere onthullingen tonen dat Mulvaney een aantal van die aandelen weer heeft verkocht, met als laatste gegeven verkopen op 29 juni van dit jaar.

Op die datum verkocht hij in ieder geval voor 50.000 dollar aan aandelen Goldcorp en voor 15.000 dollar aandelen Barrick Gold Corp.

Sinds hij zitting neemt in het Congres is Mulvaney een van de meest agressieve pleitbezorgers voor bezuinigingen op overheidsuitgaven.

In 2011 was hij mede-auteur van een maatregel, die aangenomen werd door het Huis, waarbij werd gesneden in de uitgaven en het schuldenplafond verhoogde.

Dit zolang het Congres ook een grondwetswijziging doorvoerde om de begroting in evenwicht krijgen en waarbij het moeilijker werd gemaakt om belastingen te heffen.

Het was ook Mulvaney die leidend was in het dwarsbomen van Obama’s gezondheidszorgrevisie, wat in 2013 uiteindelijk resulteerde in een 16-daagse shutdown van de regering.

Kort nadat hij zijn goudmijnbouwwaandelen in juni dit jaar had verkocht sprak Mulvaney tijdens een diner in South Carolina dat werd georganiseerd door de John Birch Society.

Die groep is van mening dat er verschillende complotten worden – en zijn – gesmeed en zijn van mening dat de enige vorm van geld, die grondwettelijk toegestaan zou mogen worden, goud en zilver zou moeten zijn.

Volgens een artikel van Mother Jones, gaf Mulvaney tijdens die bijeenkomst aan dat de Fed met haar acties “de dollar effectief heeft gedevalueerd” en met haar beleid de economische groei heeft geschaad.

Nu hij aan het hoofd zal staan van het Office of Management and Budget, zal de 49-jarige Mulvaney een grote invloed gaan hebben op het Amerikaanse fiscale beleid.

Bronnen: Business Insider, Bloomberg, GoUpState

Foto: Flickr

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999