Goud voor het eerst in drie jaar tijd het jaar met winst uit

Goud eindigde gisteren hoger met een winst van 18 dollar, het edelmetaal steeg daarmee met 1,3 procent en sloot op 1.159 dollar per ounce.

De eindejaarsrally die zich deze week aandoet valt te verklaren door zowel short covering, koopjesjagers als de wat verzwakkende dollar.

De sterke opwaartse beweging gisteren en de stijging sinds vorige week zou een indicatie kunnen zijn dat de goudprijs eindelijk steun heeft weten te vinden. De goudprijs staat ondertussen op het hoogste punt in twee weken tijd.

Mocht er ook vandaag en begin volgende week voldoende interesse zijn, en vandaag het jaar vanuit technisch bullish oogpunt afsluiten op een wekelijkse high, dan zou dat een eerste aanwijzing kunnen zijn dat de goudmarkt op de korte termijn een bodem heeft weten te zetten, mogelijk zelfs een bodem op lange-termijn. Gary Wagner schrijft voor Kitco:

During the last few weeks, we have seen the first signs on a technical basis that gold pricing has reached a potential bottom, found support, and more importantly, is signaling an end to the long correction

Gisteren kwamen er uit de VS positieve cijfers uit, maar zelfs dat weerhield de edelmetalen niet.

Het Amerikaanse Labor Department gaf aan dat de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering met 10.000 is gedaald tot 265.000. Dat kwam ongeveer overeen met schattingen tussen de 262.000 en 270.000.

Het markeerde de 95e opeenvolgende week waarbij de aanvragen onder de 300.000 blijft, de langste periode sinds 1970, maar de edelmetalen hadden er echter geen boodschap aan.

Goud steeg deze week tot nu toe zo’n 2,5 procent na zeven weken achtereenvolgende dalingen. Het was voor goud de langste wekelijkse “losing streak” in meer dan 12 jaar.

Maar zelfs met die negatieve performance, waardoor goud in december waarschijnlijk met verlies zal eindigen, staan zowel goud als zilver aan de vooravond van de grootste jaarlijkse winst sinds 2012.

Met een huidige prijs van rond de 1.160 dollar per ounce, en enkel vandaag nog te gaan, staat goud voor 2016 op een winst van zo’n 8 procent. Zilver staat op een stijging van meer dan 15 procent.

Mocht er vandaag niets vreemds gebeuren dan zal het edelmetaal voor het eerst op jaarbasis een stijging laten zien, na drie jaar van dalingen.

Bronnen: Wall Street Journal, Market Watch, Kitco, FD

Foto: Flickr

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999