2016: niks te klagen voor goudbeleggers

Goud- en zilverbeleggers hebben misschien wel de indruk dat 2016 geen goed jaar was voor hen, omdat er veel volatiliteit was en de eerste jaarhelft nu eenmaal beter was dan de tweede. Mensen in het algemeen en beleggers in het bijzonder hebben nu eenmaal de neiging om alleen te onthouden wat er laatst kwam. Maar dit is slechts een idee, want year to date zien we heel goed dat de metalen nog altijd mooi op winst staan.

Zilver is een leider en doet het in dollar uitstekend met een winst van 13,9% terwijl goud ook niet moet onderdoen met een winst van 6,75%. En dan rekenen we nog niet in euro’s, want dankzij de winsten van de dollar tegenover de euro doet goud het in euro nog beter met een winst van meer dan 12%.

Goud heeft zoals we weten een beetje van zijn pluimen verloren sinds het hoogtepunt van meer dan 1900 USD per ounce, dat werd bereikt in september 2011, en in 2016 brak het edelmetaal de meerjarige downtrend in de metalen.

Het is moeilijk te voorspellen wat 2017 zal brengen, maar goud en zilver zullen volgend jaar, meer dan ooit, hun rol spelen van traditionele activa die beleggers beveiligen tegen allerlei schokken. En geloof ons, als je kijkt naar wat er op ons afkomt, dan zijn er heel wat risico’s. Het is daarom onverstandig om zomaar alleen in immateriële activa te gaan beleggen. Beleggers moeten ook materiële activa opnemen in hun portefeuille, en zeker degene die buiten het banksysteem staan omdat ze geen tegenpartijrisico hebben.

Dus ook in 2017 luidt het devies: beleg in goud en zilver!

[xyz-ihs snippet=”promo”]