Rusland voegde in november wederom flink goud toe aan reserves

Een week geleden gaf de Russische centrale bank de gegevens vrij voor de maand november aangaande haar goudreserves. Een belangrijk gegeven.

Wanneer Rusland de sterke goudaankopen in oktober opvolgde met een relatief kleine aankoop in november zou dat betekenen dat het daarmee slechts de Amerikaanse verkiezingen af had gedekt, met de verwachting dat een anti-Russisch regime (Clinton) aan de macht zou komen.

Omdat Trump werd verkozen zou er weinig reden zijn geweest om nog meer goud aan te kopen, gezien zijn standpunten naar verwachting pro-Russisch zijn.

Maar het bleek niet om het afdekken van de verkiezingen te gaan, Rusland kocht ook in november stevig aan. Rusland voegde namelijk nog eens 31 ton goud toe aan de reserves.

Dat suggereert dat de enorme aankoop in oktober, toen er een recordhoeveelheid van 40 ton werd aangekocht, niet per se in verband staat met het afdekken van een eventueel presidentschap van Clinton.

Het geeft aan dat Rusland goud überhaupt als zeer aantrekkelijk actief beschouwt en bereid is om grote hoeveelheden aan te blijven kopen.

Überhaupt: De Russische centrale bank begon tien jaar geleden met een goudvoorraad van minder dan 400 ton en heeft dat ondertussen uit weten te breiden tot boven de 1600 ton.

De totale reserves bestaat nu uit 16 procent edelmetaal, 10 jaar geleden was dat minder dan 4 procent.

Sinds begin 2016 heeft Rusland al bijna 200 ton van het edelmetaal aan haar reserves toegevoegd, vergelijkbaar met de totale recordhoeveelheid van 206 ton van 2015, maar daar is december nog niet bijgeteld.

Dit jaar zal dus hoogstwaarschijnlijk wederom een record worden gezet aan goudaankopen door de Russische centrale bank.

Onlangs werd er melding gemaakt dat Rusland wellicht een gedeelte van haar goud zou moeten verkopen om het tekort op de lopende rekening te bezweren.

Maar Rusland zou met haar enorme goudproductie zowel aan de verkoop- als aan de aankoopkant kunnen staan.

Russische goudmijnen produceren per maand gemiddeld bijna 25 ton goud. Russische minister Sergei Donskoi gaf gisteren dan ook aan dat voor 2016 zowel olie, gas als goudreserves van het land (naar verwachting) zijn gegroeid. Donskoi:

Regarding gold, growth is 1,194 tonnes with production at 293 tonnes [in 2016]

Bronnen: Sputnik News, Seeking Alpha, Sharps Pixley, Central Bank of Russia

Foto: Flickr

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.