Trump kiest voor nieuw lid Federal Reserve Board, aanhanger van de goud standaard Herman Cain

President Donald Trump voert zijn campagne op om invloed uit te oefenen op het monetaire beleid van de Federal Reserve.

Hij is van plan Herman Cain voor te dragen om een van de twee resterende openstaande zetels in de Federal Reserve Board op te vullen.

Cain kennen we als de voormalige CEO van Godfather’s Pizza, een Amerikaanse pizza-bezorgketen. In 2012 was Cain tevens een van de presidentiële kandidaten.

Hij pleitte er tijdens zijn presidentiële campagne voor dat de VS terugkeert naar de goud standaard en verdedigde in 2017 hogere rentetarieven.

Dat betreft een standpunt dat in contrast staat met de herhaalde kritiek van Trump op de Fed vorig jaar.

Tijdens de presidentiële campagne werd Cain bekend om zijn zogenaamde “9-9-9” belastingplan, dat een groot deel van de Amerikaanse belastingwetgeving zou hebben vervangen door een vlakke 9 procent belasting op verkooptransacties en op zowel bedrijfs- als individuele opbrengsten.

De benoeming van Cain volgt op Trump’s selectie vorige maand van Heritage Foundation econoom Stephen Moore, voor de andere openstaande plek binnen de Fed. Beiden hebben wel nog de bevestiging van de Senaat nodig.

Een manier waarop de president direct invloed kan uitoefenen op het monetaire beleid is via nominaties in het bestuur van de Fed, hoewel iedereen die hij kiest door de Senaat moet worden goedgekeurd.

In Cain en Moore zou Trump twee politieke loyalisten in het bestuur van de centrale bank plaatsen.

De president heeft al herhaaldelijk Jerome Powell aangevallen, huidige voorzitter van de Federal Reserve, voor het verhogen van de rentevoeten.

Cain was in september mede-opgericht van een pro-Trump actiecommissie genaamd “America Fighting Back PAC”.

Op de website stond geschreven: “We must protect Donald Trump and his agenda from impeachment”

Cain, die een lange carrière in het bedrijfsleven heeft gehad, heeft ook al ervaring in het Amerikaanse Federal Reserve systeem.

Van 1992 tot 1996 was hij directeur van de Federal Reserve Bank of Kansas City alsook vice-voorzitter en vervolgens voorzitter.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr