China verhoogt goudreserves vierde maand op rij

China verhoogde zijn goudreserves voor de vierde maand op rij in maart, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de People’s Bank of China (PBoC), de Chinese centrale bank.

Vorige maand bedroeg de instroom 11,2 ton na de toevoeging van 10 ton in februari, 11,8 ton in januari en 9,95 ton in december. Hiermee komt de totale Chinese goudvoorraad op 1.894 ton of 60,62 miljoen ounces.

China, ’s werelds grootste goudproducent en consument, blijft met andere woorden vasthouden aan haar strategie om langzaamaan af te stappen van de Amerikaanse dollar.

Ook de Chinese reserves, de grootste ter wereld, stegen in zijn geheel in maart met 9 miljard dollar tot 3.099 biljoen dollar, zo bleek uit de zondag gepubliceerde gegevens van de centrale bank.

Het streven om de goudreserves uit te breiden komt te midden van soortgelijke inspanningen van andere landen, waaronder Rusland en Japan, om de Amerikaanse dollarreserves van de hand te doen.

Ook het vertragen van de wereldwijde economische groei en onzekerheden over de voortdurende handelsoorlog tussen China en de VS spelen volgens beursanalisten een rol.

De PBoC had tot december 2019 al meer dan twee jaar geen nieuwe cijfers geleverd betreffende haar goudreserves.

In januari had China de zesde grootste goudreserves ter wereld, te midden van rapporten van de World Gold Council dat centrale banken wereldwijd vorig jaar in totaal 651,5 ton hadden aangekocht.

Bloomberg meldt dat, mocht China op huidige wijze doorgaan met het accumuleren van het gele edelmetaal het dit jaar kan eindigen als de grootste koper na Rusland.

Rusland heeft zijn goudreserves ondertussen al uitgebreid tot zo’n 2.149 ton. Als gevolg van die aankopen behoort Rusland nu tot de top vijf goudaanhouders in de wereld.

De VS staat op de eerste plaats met zo’n 8.130 ton, Duitsland op de tweede plaats met 3.370 ton, Italië op de derde plaats met 2.450 ton en Frankrijk op de vierde plaats met 2.440 ton.

Bronnen: Reuters, Bloomberg

Foto: Flickr