Italiaanse overheid zet zich in om goudreserves centrale bank in beslag te nemen

De Italiaanse regering gaat door met nieuwe wetten die de controle van de centrale bank over de goudreserves van het land op de proef stellen. Rome roept op tot openbaar bezit van het goud van het land.

De regerende coalitie van de 5-sterrenbeweging en de zogeheten Liga partij hebben twee wetsontwerpen voorgesteld die tot nationale controverse hebben geleid over het reeds lang bestaande financiële en monetaire systeem van het land.

Het ene wetsontwerp zou de eigenaren van de Italiaanse centrale bank kunnen verplichten aandelen te verkopen aan de Italiaanse schatkist, tegen prijzen uit de jaren dertig.

Een tweede wet zou Italiaanse staatsburgers tot eigenaar van de reserves van de Italiaanse centrale bank kunnen verklaren.

De 5-sterrenbeweging en de Liga zien niets in het huidige financiële en monetaire systeem van het land.

Giorgia Meloni, leider van de oppositiepartij “Broeders van Italië – Nationale Alliantie”: “The gold belongs to the Italians, not to the bankers. We are ready to battle everywhere in Italy and to bring Italians to the streets if necessary”

Volgens overheidsfunctionarissen is de centrale bank er tijdens de laatste crisis niet in geslaagd om goed toezicht te houden op het banksysteem van het land, waardoor het hele monetaire systeem van de eurozone in gevaar kwam.

De Bank van Italië, die 2.534 ton goud ter waarde van zo’n 102 miljard dollar bezit, is momenteel volledig onafhankelijk en het gehele besluitvormingsproces aldaar is absoluut onafhankelijk van de regering.

De Italiaanse vice-premier Luigi Di Maio zei eerder dit jaar: “We need a change of course at the Bank of Italy if we think about what happened in the last years”

In februari heeft de Italiaanse regering voorgesteld om een deel van het goudbezit van het land te verkopen om een verhoging van de BTW, gepland voor 2020, te vermijden. Minister van Binnenlandse Zaken van Italië, Matteo Salvini, gaf een positieve beoordeling van het plan en noemde het een interessant idee.

De president van het land, Sergio Mattarella, steunt het voorstel echter niet. Volgens het staatshoofd zou de regering zich niet moeten bemoeien met het werk van onafhankelijke autoriteiten, zoals de Bank van Italië.

De coalitieregering steunt dan wel weer volledig het publieke eigendom van de goudreserves. En met de steun van partijen die 60 procent van de wetgevers uitmaken heeft het wetsontwerp alle kans om goedgekeurd te worden.

Bronnen: Wall Street Journal

Foto: Flickr