Goudmijnbedrijf Saoedi-Arabië wil binnen vijf jaar verdubbeling productie

Saudi Arabian Mining, het Saoedische staatsbedrijf dat ook wel bekend staat als Ma’aden, heeft aangegeven dat het binnen vijf jaar tijd haar productie wil verdubbelen. De bedoeling is om daarmee in de top 20 te geraken van goud producerende bedrijven.

Ma’aden CEO Darren Davis gaf aan dat het van plan is haar goud-output van ongeveer 415.000 ounces dit jaar op te voeren tot ongeveer 1 miljoen ounces in 2025.

Dat zou het olierijke koninkrijk katapulteren van een marginale goudproducent naar een van ’s werelds top-20 leveranciers.

De vraag naar goud neemt toe naarmate de handelsspanningen tussen de VS en China en de angst voor een recessie voortduren.

Met dalende prijzen van sommige grondstoffen, waaronder aluminium dat vorig jaar 40 procent van de inkomsten van Ma’aden genereerde, is de diversificatie in goud begrijpelijk.

Davis: “Global tensions have an impact on gold — in a positive way”

Saudi-Arabië is van plan om tegen 2035 meer dan 7,4 miljard dollar uit te geven aan onderzoek naar metalen en mineralen.

Het maakt deel uit van een groot infrastructuurplan ter waarde van 426 miljard dollar, dat voor een deel tot doel heeft om de 1,3 biljoen dollar aan minerale rijkdommen te exploiteren.

Ma’aden zal zijn exploratiebegroting dit jaar opvoeren tot omgerekend 66,7 miljoen dollar. Dat is drie maal meer dan haar gemiddelde jaarlijkse begroting gekeken naar de afgelopen tien jaar. Daarbij concentreert het bedrijf zich op goud, koper en zink.

Het bedrijf gaf verder aan dat het zich wil gaan focussen op het afbetalen van haar schulden en zoals gezegd uitbreiding van haar activiteiten.

Ma’aden is van plan om haar huidige schuldpositie te herstructureren. Daar waar huidige schuldfinanciering nog de 70 procent betreft moet dat worden verminderd voor toekomstige projecten tot 30 procent.

Het bedrijf richt zich verder op Latijns Amerika, Zuid-Azië en oostelijk en zuidelijk Afrika, om joint ventures aan te gaan met andere bedrijven en wellicht andere bedrijven over te nemen.

Bronnen: Bloomberg, Arabian Business, Ma’aden

Foto: Flickr