Trader schepte op over hoe makkelijk de koersen te manipuleren waren

Uit chatlogs, die door aanklagers als bewijs zijn ingebracht in het proces in Chicago tegen twee voormalige edelmetaalhandelaren van Merrill Lynch BoA, blijkt dat een van hen – Edward Bases – opschepte over hoe gemakkelijk het was om de koersen te manipuleren.

Op 28 januari 2009, toen Bases bij Deutsche Bank werkte, bracht hij in vier en een halve minuut tijd biedingen uit om 2.740 goudfutures te kopen ter waarde van ongeveer 244 miljoen dollar.

Dit volgens Maria Garibotti, vice-president bij Analysis Group, die beurs- en handelsgegevens bestudeerde voor de aanklagers. Meer dan 98 procent van die orders werden vervolgens geannuleerd zonder te worden gevuld, aldus Garibotti.

Terwijl de goudkoers steeg verkocht op hetzelfde moment een andere handelaar van Deutsche Bank, met wie Bases samenwerkte, 170 contracten ter waarde van 15.172.500 miljoen dollar.

Bases schreef in het chatbericht aan de andere Deutsche Bank-handelaar, Cedric Chanu, enkele minuten na de transactie: “That does show u how easy it is to manipulate it sometimes”

In weer een ander chatbericht van Bases was te lezen: “I f..k the mkt around a lot”

In haar getuigenis beschreef Garibotti nog andere gevallen van spoofing, een waarbij Bases een order plaatste om tien platina contracten te kopen waarvan er slechts zes werden gevuld bij plaatsing.

Tien seconden daarna plaatste Pacilio een order om 205 contracten te verkopen voor 15.856.750 dollar. Toen de prijs daalde werden de andere vier contracten van Bases gevuld, dit terwijl Pacilio’s verkooporder seconden later werd geannuleerd.

Vorige maand werd Chanu veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf in een aparte spoofing-zaak, samen met Deutsche Bank-trader James Vorley.

Bases staat momenteel terecht samen met Merrill Lynch-trader John Pacilio. De twee worden beschuldigd van het vervalsen van de futuresmarkt tussen 2008 en 2014.

Garibotti gaf te kennen dat medewerkers van Analysis Group zo’n 3.000 uur hebben gestoken in het bestuderen van gegevens in deze zaak. Daarbij brachten zij de Amerikaanse overheid 1,2 miljoen dollar in rekening voor gedane arbeid.

De volgende getuige zal naar verwachting Harnaik Lakhan zijn, een trader die met Pacilio en Bases samenwerkte, en nu ook met de regering samenwerkt voor strafvermindering.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr