Indiase vraag naar goud in juni verbeterd

Indiase deelstaten zijn vanaf midden juni begonnen met het versoepelen van de beperkingen op de sluiting van winkels. Dankzij de heropening van juwelierszaken is daarmee de detailhandelsvraag in de loop van de maand verbeterd.

Indiase detailhandelaars zagen een groter aantal klanten, aangezien consumenten huwelijksaankopen deden voor ceremonies die in juli gepland waren.

Daarnaast geschieden er aankopen met terugwerkende kracht, voor huwelijken die in april en mei waren voltrokken – toen winkels nog gesloten waren.

De goudprijs corrigeerde medio juni met 4 procent, waarna een grotere vraag naar gouden sieraden te bemerken was. Maar ook een toename van de vraag naar goudbeleggingen was zichtbaar, waarbij munten in kleine coupures (4g en 8g) de voorkeur kregen van particuliere beleggers.

De correctie van de goudprijs heeft beleggers ook naar Indiase goud-ETF’s gelokt: de instroom steeg in juni met 1 ton (of 66 miljoen dollar), waardoor het totale ETF-goudbezit op 34,2 ton uitkwam – het meest sinds september 2013.

In een persbericht van het Indiase ministerie van Consumentenzaken werd verder aangekondigd dat met ingang van 16 juni in 256 Indiase districten een stempelmerkplicht zal gaan gelden voor 14k, 18k en 22k goud.

Andere karaatpercentages van 20k, 23k en 24k zouden ook kunnen worden opgenomen, maar het Bureau of Indian Standards (BIS) wacht in dit verband nog op opheldering.

Verplichte stempelafgifte zal de belangen van de consument en het vertrouwen in goud helpen beschermen, zo is de gedachte, en wordt gezien als belangrijke stap voor de verdere ontwikkeling van de goudsector in India.

Nu het stempelen vanaf 16 juni verplicht is, zal de handel zich waarschijnlijk meer toeleggen op het afbouwen van de voorraad sieraden die niet van een stempel zijn voorzien. Daarom wordt verwacht dat de officiële goudimport in juli slechts marginaal zal toenemen.

De Indiase officiële goudimport bedroeg in juni in ieder geval 15,8 ton – 45 procent hoger op jaarbasis en 39 procent hoger op maandbasis.

Dit is evengoed nog steeds ruim onder het vijfjarig gemiddelde aan officiële maandelijkse import over de maand juni, dat op 41,8 ton goud ligt.

Verder voegde ook de Indiase centrale bank (RBI) in juni wederom goud toe aan de reserves. Waar de RBI in mei nog 0,9 ton goud had bijgekocht was dat in juni significant hoger, met een toevoeging van 9,4 ton goud.

Hierdoor zijn de goudreserves gestegen tot 705,6 ton, oftewel 6,5 procent van de totale reserves.

Bron: WGC

Foto: Flickr