Bank of America stelt koersdoel bij maar ziet zilver dit jaar toch 10 procent hoger gaan

In een nieuw rapport verlaagde Bank of America de meeste van haar prognoses op de koersen van verschillende edelmetalen.

Wat de goudprijs betreft geven analisten van de bank aan dat ze het edelmetaal nu gemiddeld op 1.828 dollar zien uitkomen, een daling van 0,8 procent ten opzichte van vorige prognose.

De bank verwacht dat de goudprijs in het vierde kwartaal weer boven de 1.900 dollar per ounce zal uitkomen. Tegelijkertijd verlaagde de bank ook haar zilverprognose.

De analisten zien de zilverprijs dit jaar gemiddeld uitkomen op 27,71 dollar per ounce, een daling van 3,9 procent ten opzichte van de vorige prognose. De analisten voegden eraan toe dat ze meer vertrouwen hebben in zilver dan in goud.

Zilver, dat sinds het begin van dit jaar 4,65 procent is gedaald, noteert momenteel op 25,12 dollar per ounce. De bank ziet dus nog een prijsstijging in het verschiet van ongeveer 2,50 dollar oftewel 10 procent.

Analisten zijn in principe unaniem in hun mening dat de huidige daling van zilver slechts van korte duur is en dat de vooruitzichten op lange termijn goed zijn, vooral omdat het edelmetaal zowel een monetaire als een industriële toepassing heeft.

Zilver wordt gebruikt in mobiele telefoons, tablets, laptops, medische apparatuur, industriële apparatuur, toepassingen in de auto-industrie en in zonnepanelen. Het heeft ook andere toepassingen zoals in de energiesector.

Volgens het Silver Institute zal het zilveraanbod dit jaar waarschijnlijk met acht procent toenemen en zal de mijnproductie met een vergelijkbare marge stijgen tot 848,5 miljoen ounces, tegen 784,4 miljoen vorig jaar.

Anderzijds zal de vraag naar het edelmetaal dit jaar naar verwachting met 15 procent stijgen tot 1.033 miljoen ounces, waarbij alleen al de industriële afzet naar schatting 8 procent hoger zal liggen op 524 miljoen ounces.

Wat het industriële gebruik betreft, wordt verwacht dat het gebruik voor fotovoltaïsche toepassingen 10 procent van het totale verbruik zal uitmaken op 105 miljoen ton, wat 4 procent meer is dan vorig jaar.

De vraag naar zilver als fysieke belegging zal dit jaar naar verwachting 26 procent hoger liggen dan vorig jaar, op 252,8 miljoen ton. Bank of America gaf in haar nota voor grondstoffenbeleggers aan dat zij om deze reden de voorkeur geeft aan zilver boven goud.

Het Silver Institute voorspelt dat de zilverprijs gemiddeld op 27,30 dollar per ounce zal uitkomen, tegen 20,55 dollar vorig jaar. De Amerikaanse investeringsbank JP Morgan voorspelt dat de zilverprijs gemiddeld 26,50 zal bedragen.

Zilver blijft ook een safe-haven belegging, met een recordaantal van 36.706 ton zilver dat eind juni fysiek in Londense kluizen lag. Bijna 60 procent van de vraag naar zilver komt vanuit de industrie, bij goud is dat slechts 10 procent.

De vraag naar goud is grotendeels te danken aan de behoefte aan goud voor de productie van gouden sieraden en de vraag afkomstig vanuit centrale banken en beleggers.

Bronnen: The Hindu Business Line, Kitco

Foto: Flickr