Prijsdaling zilver overdreven

Volgens onderzoeksbureau Metals Focus is de huidige daling van de zilverkoers, tot een laagste punt in drie maanden tijd, overdreven. Op het moment koerst het edelmetaal rond de 25 dollar per ounce.

In een rapport dat woensdag werd gepubliceerd, herhaalden analisten van Metal Focus hun positieve vooruitzichten voor zilver, met de verwachting van hogere koersen tegen het einde van het jaar.

In het rapport geven de analisten aan dat ze de recente verkoopdruk eerder zien als strategisch dan als een fundamentele verschuiving in de interesse van beleggers.

Opmerkelijk is dat veel van de recente verkopen in zilver voornamelijk afkomstig zijn van beleggers in de papieren COMEX markt.

Ook zilver ETP’s kenden een uitstroom, zij het in bescheiden mate, waardoor de aanhoudingen vijf procent onder het hoogste punt van februari bleven.

De analisten merkten ook op dat zilverbeleggers niet hoeven te vrezen voor een stijgende rente op korte termijn. In veel economieën zijn de arbeidsmarkten nog ver verwijderd van hun pre-pandemische staat.

Tegen deze achtergrond lijkt de voortzetting van het verruimende monetaire en fiscale beleid in de VS en elders onvermijdelijk.

Terwijl de papieren vraag naar zilver de markt domineerde, merkte het Britse onderzoeksbureau op dat beleggers profiteerden van de lagere prijs van het fysieke edelmetaal.

Uit hun zogeheten “bullion coin survey” blijkt dat de verkoop van zilveren munten in Noord-Amerika en Europa in de eerste helft van het jaar met respectievelijk 48 en 22 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Een ander teken van kracht vanuit de detailhandel is de laatste tijd naar voren gekomen met de uitverkoop van de lancering van de nieuwe zilveren Eagle munt (hoewel de aanvankelijke hoeveelheid die door de U.S. Mint werd aangeboden ook relatief laag was).

Als we verder kijken dan de investeringsvraag geeft Metals Focus aan dat ze nog steeds een gezonde industriële vraag verwachten. Een groot deel van de groei dit jaar is te danken aan de vraag naar fotovoltaïsche cellen.

In de toekomst zijn de verschillende afspraken om de klimaatagenda te ondersteunen, in combinatie met een solide pijplijn aan zonnepaneel-projecten, moeten helpen om de vraag naar zilver te ondersteunen.

Bron: Kitco

Foto: Flickr