Topanalist van JP Morgan: de markt zit in de problemen

Een interessant bericht lazen we vandaag op The Truth in Gold. Een belangrijke analist van JP Morgan zegt dat de recente rally op de aandelenbeurzen op z’n laatste benen loopt, en dat beleggers er beter aan doen om goud te kopen.

Het is inderdaad zo dat de Amerikaanse aandelenbeurzen bijvoorbeeld een enorme comeback hebben gemaakt vanaf de laagtepunten. Deze analist is bijzonder bevreesd voor de situatie, terwijl beleggers er blijkbaar erg gerust op zijn.

Marko Kolanovic, de analist in kwestie, ziet de zaken voor de aandelenbeurzen niet zo positief in. De sterke rally zou immers wel eens slecht kunnen uitdraaien.

Deze analist wordt van nabij opgevolgd door de hedgefondsindustrie, en vertelde dat de sterke rally sinds 11 februari eerder een technische reactie is geweest, die grotendeels is ingegeven door momentumbeleggers.

De populaire trade waarbij men ‘long’ gaat op momentumaandelen wordt nu teruggeschroefd. Dat komt op een moment waarop momentum aandelen het fors beter hebben gedaan dan value aandelen.

Aangezien het marktherstel grotendeels is ingegeven geweest door een herpositionering door beleggers, ziet deze analist geen reden om te geloven in een verderzetting ervan.

Wat opvalt, is de duidelijke aanbeveling van de analist om bijzonder defensief te blijven. Zelfs na de forse stijging van de goudprijzen raadt hij beleggers aan om bij deze positie te blijven.

De meer soepele vooruitzichten voor het monetaire beleid in de Verenigde Staten zorgen ervoor dat de dollar zwak blijft, en dat zou bijgevolg positieve gevolgen moeten hebben voor het goud.

Bovendien is er een toenemende kans dat Donald Trump de volgende president wordt van de VS. Dat zou duidelijk negatieve gevolgen hebben voor de dollar, aangezien hij heel wat beperkingen zou opleggen van de wereldhandel, zoals grote heffingen op Chinese goederen. Logischerwijze vloeit daaruit voort dat de dollar zwakker wordt en de goudprijs sterker.

Het is duidelijk: eens een bepaalde trend in werking is gezet, blijft hij verder duren. De goudprijs afzetten tegenover de aandelenmarkt toont heel duidelijk aan dat de trend bijzonder krachtig is. Dergelijke seculaire trends mogen absoluut niet onderschat worden.

Voorzichtige beleggers houden hier best rekening mee in hun portefeuille allocatie…