Ook zonne-energie China flinke aanjager zilvervraag

China is van plan om haar zonne-energie capaciteit in 2020 te verdrievoudigen naar maar liefst 143 gigawatt. Een flinke steun in de rug voor de vraag naar zilver want zo’n 2,8 miljoen ounces zilver zijn nodig om één gigawatt aan elektrisch vermogen uit zonne-energie op te wekken.

China wilt met de plannen meegaan in het verminderen van de koolstofuitstoot. Het land zal de komende vijf jaar 15 tot 20 gigawatt aan foto-voltaïsche energie per jaar toevoegen zo gaf Nur Bekri – hoofd van de Chinese National Energy Administration – gisteren in Peking aan.

China was aan het eind van 2015 al goed voor 43,2 gigawatt aan zonne-energie en daarmee overtreft het Duitsland als land met de meest geïnstalleerde zonnecapaciteit. China voegde afgelopen jaar 15,1 gigawatt aan nieuwe installaties toe, de grootste toename van welk land dan ook.

‘S werelds grootste vervuiler ziet in zonne-energie de ideale kans om de belofte na te kunnen komen haar broeikasuitstoot drastisch te verminderen. De binnenlandse vraag zorgt er voor dat China, ’s werelds grootste leverancier van zonnepanelen, minder afhankelijk is van de export.

Sinds 2011 is China’s geïnstalleerde zonnecapaciteit bijna 13 keer groter geworden, een enorme stijging natuurlijk. Toch maakt zonne-energie nog slechts 3 procent uit van de totale energiemix van het land. Simona Gambarini van Capital Economics’s – een onafhankelijk macro-economisch onderzoeksbureau – zegt dat de groeimogelijkheden enorm zijn:

While the solar industry just accounts for just 6 per cent of overall physical silver demand now, global solar capacity is growing at an average rate of 53 percent a year in the last decade, underscoring future growth potential. And although there is ongoing research to substitute the use of silver in solar cells to cut costs, they are still in early stages and may take years to have a material impact

Ook de huidige lage zilverprijs tempert zeer waarschijnlijk het enthousiasme om te investeren in onderzoek naar goedkopere vervangers. Mochten de marktomstandigheden voor zilver op dit moment nog niet positief genoeg zijn, dit gegeven mag ze zeker meenemen.

Bronnen: CNBC, Bloomberg

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999