Tijdelijke top in goud?

Nu de goudprijs sinds het jaarbegin mooi in de plus staat, gaan er steeds meer stemmen op die tenminste oproepen tot een correctie. Volgens deze marktwaarnemers zijn de beleggers te optimistisch over de goudprijs en zorgen de stijgende prijzen voor ongerustheid over een nakende correctie.

In juli bereikten de netto ‘bullish’ posities die werden ingenomen door speculatieve beleggers het hoogste peil in maar liefst tien jaar. In de afgelopen vijf weken zijn deze posities in vier van de vijf weken gedaald.

Dat is ook bepaalde analisten en makelaars in grondstoffen niet ontgaan uiteraard. Een forse run-up van de goudprijs heeft er ook voor gezorgd dat die meer vatbaar is geworden voor een correctie. Dat schreef TD Securities in een recente nota.

De markt maakt zich immers zorgen over het feit dat de Fed later dit jaar de rentevoeten zal verhogen, wat hogere carry costs voor goud kan meebrengen. Hierdoor hebben de fondsbeheerders en andere beleggers hun ‘long’ blootstelling aan het goud verlaagd en nieuwe shortposities in genomen. Hierdoor is de markt niet uit de huidige trading range kunnen uitbreken.

Goud  heeft dit jaar vooral terrein gewonnen dankzij de bezorgdheid over de groei  van de wereldeconomie en de rentevoeten. Bepaalde strategen zoals George Soros blijven immers behoorlijk bearish over de aandelenmarkten en blijven hun shortposities opbouwen.

Soros heeft bijvoorbeeld ook een positie van 240.000 aandelen in de SPRD Gold Trust. Een beleggrs zoals John Paulson heeft dan weer aandelen van goudmijnbedrijven als AngloGold Ashanti en NovaGold Resources verkocht, maar wel posities in de GLD aangehouden.

Als er inderdaad een zwakke periode aankomt voor het goud, dan is dat voor beleggers een uitgelezen kans om de posities in het gele metaal fors op te trekken. Dat geldt uiteraard voor het zilver, dat de prestaties van het goud zeker zal volgen.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]