Goudvraag super stevig!

In de eerste zes maanden van 2016 is de vraag van beleggers naar goud maar liefst 127% gestegen.

Dat meldt de World Gold Council. De goudvraag is nu goed voor een waarde van maar liefst 41,6 miljard dollar.

Deze bijzonder forse beleggingsvraag heeft ervoor gezorgd dat de totale goudvraag in de eerste jaarhelft is gestegen naar zowat 2.235 ton.

Dat is het tweede hoogste tonnage dat ooit werd opgemeten.

De WGC gaf er nog een beetje commentaar bij, en gaf aan dat voor de eerste keer in de geschiedenis de beleggingsvraag de grootste component van de vraag naar goud was, en dat gedurende twee opeenvolgende kwartalen.

Dit is voor een groot deel te danken aan de vraag van westerse beleggers over het hele spectrum, zowel retail als institutionelen. De vraag naar goud manifesteerde zich zowel in de vorm van munten als ETF’s.

Centrale banken staan de afgelopen maanden steeds forser in de focus, merkte de WGC op. De verwachting dat de renteverhoging in de VS zal worden uitgesteld, in combinatie met negatieve rentevoeten in Europa en Japan, stuwt de vraag naar de harde valuta die goud uiteindelijk is.

De keerzijde van de hogere beleggingsvraag is wel dat de vraag naar juwelen in de eerste zes maanden van het jaar met 17% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De vraag in India was een magere 186 ton, het laagste peil in zeven jaar door de hoge goudprijzen en de inkomsten van de landbouwers die onder druk staan.

Slimme beleggers weten wat te doen: zij kopen fysiek goud en spelen hun eigen centrale bankiers. Op die manier kan er niemand tussen jou en je geld komen te staan.

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.