Tijd om je portefeuille grondig te evalueren?!

Nu de eerste helft van het jaar er volledig op zit, vragen beleggers zich waarschijnlijk af wat de tweede helft nog zal brengen? De financiële markten zijn bijzonder onzeker en volatiel. Er zullen nieuwe leden worden aangesteld bij de Fed, en wat het meest verontrustende is, is dat het fiscaal beleid in de VS hoogst onzeker is. Slimme beleggers maken echter gebruik van onzekerheden en zetten deze om in beleggingsopportuniteiten.

De aandelenmarkten zijn gestegen naar nieuwe hoogtepunten in de eerste jaarhelft, maar dat is geen nieuw fenomeen. Ook de afgelopen jaren gingen de aandelenkoersen fluks hoger. Daardoor zouden beleggers die zich afzijdig hebben gehouden van de aandelenmarkten wel eens zin kunnen hebben om uiteindelijk toch overstag te gaan en in aandelen te gaan.

Je mag niet in deze psychologische val trappen, want dan ben je verloren. Financiële adviseurs die zich bezighouden met de psychologie van de markten, zeggen dat beleggers zich al te vaak laten vangen: ze trekken recente gebeurtenissen door naar het heden en denken dat het in de toekomst ook slim zal zijn om aandelen aan te houden, omdat dat in het verleden ook het feit was. Maar voor beleggers die niet terdege zijn voorbereid op de nieuwe marktomstandigheden die er zitten aan te komen, zou het wel eens een bijzonder ruw ontwaken kunnen zijn.

De volatiliteit is erg laag, en dat komt ook mede omdat heel veel beleggers via opties en futures gokken op een aanhoudend lage volatiliteit. Iedereen die wat kennis heeft van de aandelenmarkten, weet echter dat dit niet kan blijven duren.

Beleggers moeten hun portefeuilles herzien en herbalanceren op regelmatige basis, liefst elk halfjaar. De recente winsten op de aandelenmarkten maken aandelen risicovoller, in plaats van omgekeerd! Dat betekent dus dat de drawdowns (verliezen) van beleggers fors zullen oplopen wanneer er een correctie komt.

Diversificatie betekent dat je je beleggingen spreidt over een reeks activaklassen. Een belangrijke component van diversificatie is het ontwikkelen van een portefeuille met activa die niet gelijk evolueren.

Goud is niet gecorreleerd met andere activaklassen zoals aandelen en obligaties. Dat betekent dat beleggers die deze activaklasse opnemen in portefeuille, ervoor kunnen zorgen dat ze de verliezen compenseren wanneer de aandelenmarkten onderuitgaan, en zelfs nog winst kunnen boeken.

De kracht van goud valt nauwelijks te onderschatten. Terwijl obligaties vroeger de veilige haven waren in een portefeuille, is dat nu door de lage rentevoeten niet meer geldig. Alleen edelmetalen spelen nu nog de rol van een echte diversificator in een gespreide portefeuille. Goud en zilver uitsluiten van je portefeuille, betekent enorme risico’s nemen.

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]