Terwijl prijs palladium met 24 procent steeg, daalde aanhoudingen in ETF’s

De prijs van palladium steeg in november meer dan enig andere grondstof, het zette zijn grootste maandelijkse stijging neer sinds 2008. Maar wonderbaarlijk genoeg daalde de aanhoudingen in palladium ETF’s ook het meest in een jaar tijd. Een bijzondere situatie.

Ook de prijs van palladium ging naar het hoogste punt in 18 maanden tijd, dit terwijl bijvoorbeeld de goudprijs rond de laagste koers noteert van de afgelopen 10 maanden.

Goud noteert nu onder de 1.170 dollar per ounce terwijl zilver sinds juni niet meer zo laag stond. Tot juni waren het deze twee edelmetalen die het beste wisten te presteren van alle metalen, niet alleen de vier precious metals goud, zilver, palladium en platina.

Maar in tegenstelling tot goud en zilver, die vooral ook gezien kunnen worden als monetaire eenheden, bestaat er voor palladium eigenlijk alleen maar een industriële vraag.

Grote drijfveer daarbij is vooral het gebruik in katalysatoren voor auto’s, dat goed is voor 80 procent van de afname. Met tekenen van een opleving in de wereldwijde autoverkoop steeg in november de prijs van palladium met 24 procent.

Het versloeg daarmee zelfs de bijzonder harde stijging in koper en ijzererts, metalen die beide flink omhoog gingen op de speculatie dat de vraag naar grondstoffen vanuit China aan het versnellen is.

Het bizarre van dit alles is dat deelnemingen in palladium exchange-traded funds (ETF’s) in dezelfde maand met 7,5 procent is gedaald.

Analisten kunnen daar met hun hoofd niet bij. Bernard Dahdah, analist bij Natixis SA in Londen:

It’s quite surprising to see investors selling at a time when prices are rising. This isn’t a mystery that’s easily explained

Ook Tom Kendall, hoofd precious metals strategy bij ICBC Standard Bank in London snapt er weinig van:

It is very surprising that ETFs haven’t followed the movement in price. Palladium has already gone further than anyone thought. It can only diverge from the other precious metals for so long

Robin Bhar, hoofd metals research bij Societe Generale, ziet dat er toch een behoorlijke druk op het edelmetaal staat:

Palladium is the most industrial of the precious metals, and the least exposed to investor whims. There have been real signs of a squeeze on the physical side

Met bovengenoemde daling staan investeringen in palladium ETF’s op het laagste punt in vier jaar tijd. Het bleek ook de grootste daling in aanhoudingen sinds oktober 2015 en komt daarmee dit jaar uit op een daling van in totaal 20 procent.

Een bijzonder ongebruikelijk fenomeen, aanhoudingen in die ETF’s en de prijs van het edelmetaal gingen de afgelopen zeven jaar bijna altijd gelijk op.

Bronnen: Bloomberg, Platts

Foto: Flickr

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999