Goudmarkt maakt zich op voor 100 miljoen potentieel nieuwe investeerders

De Accounting and Auditing Organisation for Islamic Financial Institutions (AAOIFI) in Bahrein heeft deze week ingestemd met een nieuwe standaard voor goud-gebaseerde producten.

Daarmee wil men het gebruik van goud in islamitische financiering uitbreiden – of beter nog, mogelijk maken – en dat zou een flinke duw in de rug kunnen betekenen voor het edelmetaal.

De World Gold Council werkt al een tijd lang samen met de AAOIFI, waarin de normen van de islamitische financiële wetten meegenomen worden, en er een nieuwe standaard ontstaat om te kunnen handelen in goud en de daarbij horende producten.

Voorstanders hopen daarmee dat de interesse voor het edelmetaal in vooral het Midden-Oosten weer wordt gewekt. Terwijl de vraag naar goud in de hele wereld is toegenomen is die daar de afgelopen jaren juist afgenomen.

Goud was een van de zes items (bekend onder de noemer ribawi, de anderen zijn gerst, dadels, zout, zilver en tarwe) die voor de islamitische samenleving verboden zijn om te verhandelen. Tenminste, wanneer dat niet gebeurde in gelijke maat en met onmiddellijke overdracht van eigendom.

Dit betekende tot nu toe dat moslims geen goud konden ruilen tegen winst, geen gebruik konden maken van goud-gerelateerde beleggingsinstrumenten zoals goud ETF’s en zelfs geen mijnbouwaandelen konden kopen. Ook financiering gebaseerd op rente is taboe.

Met de nieuwe standaard kunnen islamitische beleggers hun activa breder diversifiëren, wat uiteindelijk een stabiliserende factor zou kunnen geven voor islamitische financiële markten.

Wanneer de nieuwe standaard eind december van kracht zal worden, verwachten sommige analisten een ware golf aan investeringen in het edelmetaal.

In een klap krijgen dan 1,6 miljard moslims toegang tot een nieuwe markt, dat betreft een kwart van de wereldbevolking.

Onder die 1,6 miljard 112 miljardairs en 32 centrale banken die dan de mogelijkheid hebben om te investeren in het edelmetaal en goud gerelateerde producten.

Daarnaast kent de islamitische wereld zo’n 100 miljoen actieve beleggers en is islamitisch bankieren wereldwijd gangbaar in zo’n 75 landen. Een lage schatting geeft aan dat de totale islamitische financiële activa 2 biljoen dollar omvat.

Alleen al een kleine procentuele spreiding daarvan in goud zou een behoorlijk grote beweging kunnen geven.

Bronnen: Reuters, Casey Research, The Street, Gulf Times, NDTV

Foto: Flickr