Terwijl de goudprijs daalt doet de Indiase goudimport haar hoogste punt aan in 15 maanden tijd

De goudimport in India verdubbelde in augustus om het hoogste niveau aan te doen in 15 maanden tijd. In augustus daalde de lokale goudprijs tevens tot het laagste niveau in zeven maanden.

De lagere prijzen van het edelmetaal zorgde er klaarblijkelijk voor dat fabrikanten besloten hun inventarissen te vergroten.

De goudimport steeg met maar liefst 116,5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Met een import van 100 ton weet India, op China na de grootste goudconsument ter wereld, goed gebruik te maken van de lagere goudprijs. Die goudprijs daalde dit jaar maar liefst 8,5 procent

De toenemende goudimport kan er echter wel voor zorgen dat het handelstekort van India groter wordt. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat de Indiase roepie nog verder onder druk komt te staan.

Daman Prakash Rathod, director bij MNC Bullion: “Investment demand improved in August as some buyers were betting rupee will fall past 70 rupees against the dollar”

De eerste acht maanden van 2018 daalde de goudimport echter 12,6 procent naar 532,1 ton in vergelijking met het jaar ervoor, aldus gegevens van GFMS.

De World Gold Council gaf vorige maand aan dat de Indiase vraag naar goud de tweede helft van het jaar weer hoger zal gaan. Dit nadat de periode januari tot en met juni een daling kende van 6 procent.

Voorlopig zal de goudimport deze maand september hoogstwaarschijnlijk weer wat gematigd zijn, aangezien de goudprijs de afgelopen dagen weer is gestegen als gevolg van de depreciërende roepie.

Vanaf oktober kan de import dan weer een opleving zien dankzij de verschillende Indiase festivals.

De vraag naar goud in India versterkt zich meestal in het laatste kwartaal van het jaar, voornamelijk vanwege de grote festivals Diwali en Dussehra, waarbij het voor Indiërs gewoonlijk is veel goud aan te kopen.

Overigens kocht de centrale bank van India, de Reserve Bank of India (RBI), in het fiscale jaar 2017-2018 – lopende tot 30 juni – ook weer goud aan, in totaal 8,46 ton.

Het betrof de eerste aankoop in negen jaar tijd. Daarmee komen haar goudreserves uit op een totaal van 566,23 ton.

Bronnen: Reuters, Times of India, News18

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]