Tanzania’s president geeft centrale bank opdracht goudreserve op te bouwen

Vorige week liet de Ghanese President Nana Akufo-Addo weten van mening te zijn dat China waarschijnlijk ongeautoriseerd goud en andere mineralen mijnt. Daarom zal de Ghanese overheid systematisch en gedetailleerd onderzoek uitvoeren naar mogelijk illegale export.

Daarnaast werd ook bekend dat Tanzaniaanse president John Magufuli er bij de regering op heeft aangedrongen om betere controle uit gaan voeren naar de export van goud en andere mineralen.

Magufuli is van plan de mijnbouwsector van zijn land te reguleren, waarbij het te maken heeft gehad van beschuldigingen van fraude en onderrapportage van zowel productie als winst.

In 2017 gaf een commissie aan dat de fraude in de mijnbouwsector in Tanzania de overheid in 19 jaar tijd liefst 84 miljard dollar heeft gekost. Buitenlandse bedrijven werden daarbij beschuldigd van het niet weten te verklaren van bepaalde opbrengsten.

Daarnaast gaf de Tanzaniaanse president vorige week aan dat hij de centrale bank van het land opdracht heeft gegeven om een goudreserve te creëren.

Magufuli: “We should start buying gold, the central bank must invest in this. We must have our reserves in dollars but also our reserves in gold, because gold is money”

Tanzania is de op drie na grootste Afrikaanse goudproducent. Toch is Tanzania niet de grootste goudexporteur van Oost-Afrika. Volgens Magufuli een teken aan de wand dat er iets niet klopt.

Magufuli: “There are still many problems in the mining sector. We are not profiting from our gold as we should. Mineral smugglers consider Tanzania to be an immense country brimming with minerals, with gold, with everything, but a territory of people who are asleep”

In een poging om de smokkel van mineralen tegen te gaan heeft Magufuli vorig jaar al een 24 kilometer lange muur ingehuldigd rond de tanzanietmijnen van het land.

In 2017 liet de Tanzaniaanse overheid aan Acacia Mining weten, een dochteronderneming van Canadese mijnbouwreus Barrick Gold, dat het 190 miljard dollar zou moeten betalen aan onbetaalde belastingen en rente. Onderhandelingen aangaande dat geschil zijn nog steeds gaande.

Bronnen: The East African, Nikkei

Foto: Flickr