Rob McEwen wederom verkozen tot beste mijnbouw-CEO

Het bleek een frustrerend jaar voor veel goud- en zilvermijnbouwbeleggers, mede door de slecht presterende edelmetalen zelf. Vele beleggers uitten hun kritiek op het hogere management van betreffende bedrijven, aangezien de beursprestaties wederom achterbleven maar veel CEO’s toch met een flink jaarsalaris naar huis gingen.

Ook dit jaar was er de verkiezing van de Kitco Mining CEO van het jaar. Voor het derde jaar op rij kwam daarbij Rob McEwen, CEO van McEwen Mining, als beste uit de bus. Voornamelijk ook vanwege bovenstaande en het feit dat McEwen weinig in eigen zak stak. Uit meer dan 100 CEO’s kwamen volgende namen naar voren en Rob McEwen als winnaar uit de bus:

Rob McEwen

Jaar na jaar nemen investeerders hun hoed af voor Rob McEwen, die ook afgelopen jaar slechts 3 Canadese dollar ontving voor zijn werkzaamheden als CEO. In een interview in november gaf McEwen nog als advies voor collega CEO’s hun loon te verlagen.

McEwen: “In the last seven years, the CEOs of the 15 largest companies in the industry paid themselves just under $700 million. Pay yourself less and get your stock performing better and buy shares in your company”

Toen het tijd werd om beleggers en bezoekers van Kitco te vragen naar redenen voor nominaties was de boodschap luid en duidelijk: Rob McEwen houdt zijn bedrijf overeind met weinig tot geen schulden terwijl hij laat zien zelf volledig geïnvesteerd te zijn in het bedrijf.

Stemmende beleggers gaven aan: “He has a natural talent for finding good mines and putting them into production for less money than competitors. He takes little salary and acts in the best interest of the shareholders of which he is one. He puts his money where his mouth is, and continues to expand the company through tough times while keeping investors frequently and fully informed of the progress and challenges”

Keith Neumeyer

Zilver deed het afgelopen jaar nog een stuk slechter dan goud. Daar waar goud 2018 het jaar uitging met een verlies van zo’n 2,5 procent kende zilver een verlies van liefst 13 procent.

Maar er is optimisme te bespeuren. Zowel voor het edelmetaal zelf als voor zilvermijnbouwaandelen als First Majestic Silver. Het aandeel begon het jaar op de 6,12 dollar en eindigde het jaar op de 5,98 dollar. Een daling van nog geen 2,3 procent.

Dat was ook terug te zien aan de stemmen voor First Majestic’s CEO Keith Neumeyer. Hij wist het bedrijf afgelopen jaar te herstructureren en verdubbelde de zilverproductie.

Kiezers gaven aan: “He doubled production of silver with a new acquisition while silver was a deeply troubled commoditiy in 2018, which will pay HUGE dividends to his backers down the road when the silver price recovers; he also oversaw an overall reduction in AIOC, which should continue to improve as redundancies are eliminated in the new mine”

Mark Bristow

Het grote goudmijnbouwverhaal van 2018 was waarschijnlijk de megafusie tussen Barrick Gold en Randgold. Barrick Gold deed zaken met Randgold Resources en betaalde 5,4 miljard dollar voor het bedrijf. Als onderdeel van de overeenkomst werd Mark Bristow, CEO van Randgold, CEO van Barrick Gold, ’s werelds grootste goudmijnbouwbedrijf.

Mark Bristow is een slimme en gedisciplineerde CEO, die consequent de kosten laag heeft weten te houden en resultaten met aandeelhouders heeft gedeeld middels dividenden, aldus een van de stemmers.

Clive Johnson

Clive Johnson, CEO bij B2gold, kreeg daarnaast een eervolle vermelding aangezien het bedrijf zijn productie en cashflow zag groeien in 2018.

Hij zorgde ervoor dat B2Gold uitgroeide van een middelgrote producent tot de nieuwste senior goudproducent. Ook wordt hij geroemd om zijn respectvolle behandeling van zijn werknemers, die hij de nodige bewegingsvrijheid geeft.

Bronnen: Kitco

Foto: Flickr