Goldman: goud naar 1300 USD dit jaar

De goudprijzen hebben de afgelopen weken en maanden hun functie van veilige haven weer voluit kunnen opnemen. Maar er zijn analisten die optimistisch blijven. En niet van de minste, want Goldman Sachs zegt dat de goudprijzen de komende maanden boven de 1300 USD per ounce zullen blijven doorstijgen.

In een nota aan klanten, die vorige week donderdag werd gepubliceerd, heeft Jeff Curie, global head of commodities research bij de bank, gezegd dat de goudprijzen de komende maanden boven de 1300 USD per ounce zullen uitstijgen. Dat is alvast koren op de molen van de goud bulls.

Hij voegde er nog aan toe dat de vraag naar goud de komende maanden fors zal stijgen. Vooral vanuit de kant van de centrale banken zullen we een forse stijging meemaken.

In de toekomst zal goud vooral worden gedreven door de stijgende vraag naar defensieve activa. Dat is uiteraard geen verrassing nu de prijzen van zo goed als alle activa in het gedrang komen. Door de geopolitieke spanningen gaan centrale banken over de hele wereld bovendien hun posities aanzienlijk gaan opdrijven. Hierdoor krijgen meer en meer centrale banken een incentive om opnieuw de goudmarkt te gaan betreden.

Goldman denkt nu dat de goudprijzen zullen stijgen tot 1325 USD per ounce binnen de drie maanden en binnen de zes maanden 1375 om tegen het einde van het jaar af te klokken op 1425 USD per ounce. Dat is een heel mooie stijging en ten opzichte van het begin van dit jaar van 10,5%.

Ook de monetaire verstrakking zal voor het goud niet echt een issue zijn. Kortom: we mogen ons verwachten aan vuurwerk de komende maanden.