Tanzania opent nieuwe goudraffinaderij

Tanzania heeft gisteren een nieuwe goudraffinaderij opgestart nu haar centrale bank van plan is meer goud op te kopen om reserves te diversifiëren.

De Mwanza Precious Metal Refinery Ltd. kan 480 kilogram goud per dag verwerken en is van plan de capaciteit in een paar maanden te verdubbelen, zo gaf de Tanzaniaanse president Samia Suluhu Hassan gisteren in een televisietoespraak aan.

De State Mining Corporation van Tanzania heeft een aandeel van 25 procent in het project, terwijl het in Dubai gevestigde Rozella General Trading LLC en het in Singapore gevestigde ACME Consultant Engineers PTE Ltd. de rest in bezit hebben.

Hassan gaf te kennen dat de regering de bijdrage van de mijnbouw aan het bruto binnenlands product van Tanzania wil optrekken van een huidige 6,7 procent naar 10 procent in 2025.

De president vroeg daarbij de regering ook om vaart te zetten achter de heropleving van een joint venture ter waarde van 3 miljard dollar met China’s Sichuan Hongda Co., voor een ijzererts- en steenkoolmijn.

Deze overeenkomst werd in 2011 ondertekend maar de uitvoering is tot stilstand gekomen. Volgens Hassan is dat deels als gevolg van overheidsbureaucratie en daarnaast vertragingen aan de kant van de investeerder.

Hassan vroeg daarnaast de centrale bank om samen te werken met commerciële banken om de leentarieven te verlagen van 20 naar ongeveer 10 procent. De centrale bank zou volgens hem ook cryptovaluta moeten bestuderen.

Hassan: “Many countries, including Tanzania, have not accepted these currencies. However, I would like to urge the central bank to look into these developments so that we are not caught unaware”

Anderhalve week geleden werd al duidelijk dat de waarde van de goudexport van Tanzania in het op 30 april afgesloten jaar met 24 procent was gestegen.

Zowel de inspanningen van de regering om de (goud)mijnbouwsector te stimuleren als de stijging van de goudkoers in zijn algemeenheid waren daar debet aan, zo gaf de centrale bank van het land aan.

De waarde van de Tanzaniaanse goudexport – een van Afrika’s grootste goudproducenten – steeg van 2,44 miljard dollar een jaar eerder tot 3,03 miljard dollar.

De gemiddelde prijs van het edelmetaal op de wereldmarkt steeg in die 12 maanden tijd (tot eind april) met 22 procent tot 1.830,30 dollar per troy ounce.

Bronnen: Bloomberg, Marketwatch

Foto: Flickr