Stijgingspotentieel voor zilver bijzonder hoog

Volgens een rapport van Bloomberg Intelligence bestaat er een mogelijkheid voor de edelmetalen, en dan met name zilver, om de huidige handelsranges flink te doorbreken.

Het rapport geeft aan dat zilver een geschiedenis kent in het achterblijven op de industriële metalen, die flink wisten te stijgen, waardoor een stijging van 50 procent tot de mogelijkheden behoort. De kans op een scherpe rally is absoluut aanwezig.

“Essentially unchanged from June 2016, silver has plenty of room to catch up to the 50% rally in the Bloomberg Industrial Metals Spot Index and 3% decline in the trade-weighted broad dollar. It’s been about 50 years since silver’s 12-month range was this narrow, increasing the likelihood of a sharp rally”

Terwijl goud afgelopen jaar een stijging liet zien van 9 procent deed zilver niets tot weinig. Hierdoor is de goud/zilver-ratio gestegen tot liefst 82. Die ratio zou best snel bij kunnen trekken ten faveure van het zilverenedelmetaal, maar net als zilver zal ook goud volgens het rapport profiteren van de huidige marktomstandigheden.

“Gold generally shines vs. dollar weakness, increasing inflation and bottoming stock-market volatility”

Begin april daalden aandelenmarkten flink als gevolg van de escalerende retoriek over de handelsoorlog tussen de VS en China en toegenomen geopolitieke spanningen rondom Syrië.

De VIX-index schommelt echter nog steeds rond haar laagste niveau op een maand tijd. Sommige analisten menen dat die lage volatiliteit niet van lange duur is.

Mike McGlone, senior analist bij Bloomberg Intelligence, gaf aan dat fundamentele macrokrachten, met name een verzwakkende dollar, de belangrijkste katalysatoren blijven voor een potentiële uitbraak van grondstoffen als edel- en industriële metalen.

“The weakening dollar, strong global purchasing-managers indexes and bottoming inflation are leading macroeconomic-foundation builders”

De Amerikaanse dollar-index steeg maandag met 0,46 procent, het hoogste niveau sinds begin maart. De dollar vertoont sinds begin 2017 echter een gestage neerwaartse trend. De in maart aangekondigde en grotendeels verwachte renteverhogingen van de Fed wisten de dollar nauwelijks te ondersteunen.

Bronnen: Kitco

Foto: Flickr