Goudprijs volgend jaar zeker voorbij de 1.400 dollar

De goudmarkt lijkt maar geen momentum te kunnen creëren om door te breken en met de rustigere zomerperiode in het verschiet lijkt dat ook niet snel te komen.

Onderzoeksbureau Murenbeeld & Co. verwacht evengoed dat de prijs tegen het eind van het jaar uiteindelijk zal uitbreken, met een te verwachten prijs voor 2019 flink boven de 1.400 dollar per ounce.

Na een positief eerste kwartaal voor goud verhoogde het onderzoeksteam van Murenbeeld & Co. zijn prijsprognose voor de rest van het jaar.

Het team verwacht nu dat de goudprijs het jaar op de 1.386 per ounce uit zal gaan. Daarnaast verwacht zij een gemiddelde prijs voor het jaar rond de 1.355 dollar per ounce en in 2019 denkt men aan een gemiddelde goudprijs van 1.421 dollar per ounce.

Zij verwachten een verdere verzwakking van de Amerikaanse dollar, waarbij stijgende schulden een bedreiging zullen vormen voor de Amerikaanse economie.

“Were we to add a geopolitical-crises factor, say a $10-30 ‘bump’ in the quarterly average, then gold is likely to be north of $1,400 by 2018-end. Not only do you have increased spending but there [are] also the major tax cuts that markets will have to deal with. Growing debt is not a positive environment for the U.S. dollar”

Het Congressional Budget Office (CBO) gaf begin deze maand daarnaast een rapport vrij waarin staat dat het Amerikaanse tekort tegen 2020 met 1 biljoen dollar is toegenomen. Dat is twee jaar sneller dan eerder verwacht werd. Tegelijkertijd verwacht de CBO dat het tekort tegen 2019 met meer dan 981 miljard dollar zal toenemen.

Niet alleen zal volgens Murenbeeld & Co. die groeiende schuldenberg op de Amerikaanse dollar drukken, maar het denkt ook dat het de Federal Reserve zal weerhouden om de rente dit jaar agressief te verhogen. Tevens een positief teken voor de goudprijs.

Daarnaast meent het onderzoeksbureau dat de escalerende dreiging van een handelsoorlog en andere geopolitieke dreigingen zullen wegen op de dollar. Dit zal ervoor zorgen dat de goudprijs weinig lager zal gaan, ook al zullen specifieke gebeurtenissen een verhoging in volatiliteit creëren.

Die toename in volatiliteit en een daling van de aandelenmarkten zouden er zelfs voor kunnen zorgen dat de 1.400 dollar per ounce eerder aangedaan zal worden dan nu wordt verwacht.

Bronnen: Kitco, TIME

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.