Steeds minder vertrouwen in gevestigde orde

De goudkluis van de Bank of England (BoE) is de op één na grootste opslagplaats van goud. Vorig jaar werd er zo’n 5.659 ton goud opgeslagen, ongeveer 20 procent van al het goud in de wereld.

Het grootste deel daarvan betreft het goud van Engeland zelf, plus het goud dat de BoE in bewaring houdt voor meer dan 30 andere landen.

De Amerikaanse Federal Reserve Bank of New York heeft ’s werelds grootste gouddepot, waar ongeveer een kwart van het goud van de wereld in bewaring ligt.

Ook hier wordt goud uit tientallen landen in bewaring gehouden, maar dat is sinds enkele jaren aan het veranderen.

Steeds meer landen lijken het vertrouwen langzaamaan kwijt en repatriëren het eigen goud in bewaring bij de BoE en de Fed.

Enkele jaren geleden begonnen Nederland en Duitsland en sindsdien zijn vele landen gevolgd. Dit terwijl centrale banken wereldwijd steeds meer goud toevoegen aan de reserves.

De meest recente spraakmakende zaak is die van Polen. De centrale bank van het land heeft de afgelopen twee jaar zo’n 126 ton extra goud gekocht.

Vorige maand besloten de Polen dat hun 5 miljard dollar aan goud dat ze in Londen in bewaring hadden beter op eigen bodem kan worden bewaard.

Het heeft daarbij liefst acht vliegtuigen ingezet om 100 ton goud in het holst van de nacht naar Warschau te vliegen.

Ook de premier van Slowakije, Robert Fico, heeft zijn parlement verteld dat het Hongaarse goud dat in Londen wordt opgeslagen terug op eigen bodem moet komen.

Fico: “I guarantee that if something happens, we won’t see a single gram of this gold. Let’s do it as quickly as possible”

Maar niet alleen beleidsmakers en centrale banken maken zich zorgen. Ook de rijken der aarde maken zich zorgen en zijn al een tijdje voorbereidingen aan het treffen.

Goldman Sachs denkt dat de prijs van goud in maart op 1.600 dollar staat en wijst erop dat het bezit van fysiek goud aan populariteit wint.

De bank benadrukt dat dit de berichten ondersteunt dat de vraag naar luxe (goud)kluizen en bunkers toeneemt.

En hoewel aanhoudingen in de goud-ETF’s het afgelopen jaar is gestegen is de vraag naar fysiek goud door individuen de afgelopen drie jaar stijgende, meer nog dan de groei in aanhoudingen in goud ETF’s, aldus Goldman Sachs.

Goldman Sachs: “Since the end of 2016 the implied build in non-transparent gold investment has been much larger than the build in visible gold ETFs”

Dat ligt in lijn wat Gary Lynch, algemeen manager bij het in Texas gevestigde Rising S Company vier maanden geleden aangaf tegenover CNN.

De verkoop van hun aangepaste high-end ondergrondse bunkers, enkel beschikbaar voor de elite, steeg van 2015 tot 2016 liefst 700 procent.

En de totale verkoop is sinds de Amerikaanse presidentiële verkiezingen van 2016 300 procent gestegen.

Bronnen: Russia Today, CNN, Money Morning

Foto: Flickr