Bank of America: Dit jaar meer overname-activiteit in de goudsector wegens afnemende goudreserves

De voortdurende daling van de goudreserves zal de fusie- en overnameactiviteiten (Merger & Acquisitions of M&A) binnen de goudmijnbouwsector in 2020 blijven voeden, aldus analisten van de Bank of America.

In een vorige week gepubliceerd rapport zei de bank dat zij de goudproductie van senior producenten in de komende vier jaar wereldwijd met ongeveer 5 procent ziet dalen.

De dalende productie gaat daarbij gepaard met lagere kwaliteit erts en een kortere levensduur van de mijnen. Allen redenen om ervan uit te gaan dat fusies en overnames in de sector aan zullen houden.

“After years of underinvestment, we see production profiles under pressure and believe that it is inevitable there will be further M&A. We see too many mid-size ($0.5-$4.0 billion) gold vehicles with undifferentiated investment cases. Thus, we see the potential for further consolidation in the global gold sector in 2020”

Die verwachte toename in M&A-activiteit komt nadat er afgelopen jaar binnen de goudmijnbouwsector in totaal 20,2 miljard dollar aan overnames is gerealiseerd. Dat was het meest in zo’n negen jaar tijd.

Bijna de helft van de transactiewaarde kwam vorig jaar uit de megafusie van 10 miljard dollar tussen Newmont en Goldcorp, waarmee het grootste goudmijnbouwbedrijf ter wereld ontstond.

Echter merkte de Bank of America op dat er vorig jaar evengoed 33 deals werden gemaakt in de goudsector. Dat betreft een stijging van 6 procent ten opzichte van 2018.

De analisten voegden eraan toe dat de goudprijs en bedrijfswaarderingen belangrijke factoren waren in het aantal deals.

Volgens hen was 2019 een van de beste jaren om aan de koop-zijde te staan. De aankoopprijzen lagen gemiddeld op het laagste niveau sinds 2013.

Gekeken naar enkele potentiële overnamekandidaten heeft BoA haar lijsten geactualiseerd. Victoria Gold werd op een tweede plaats gezet onder de mid-tier producenten.

Daarnaast werd Orla Mining op de vijfde plaats toegevoegd onder de exploratiebedrijven.

Peter Grosskopf, CEO van Sprott, gaf vorige maand ook al aan dat hij wegens de te verwachten stijgende goudprijs komend jaar eveneens meer consolidatie verwacht binnen de goudmijnbouwsector.

Grosskopf’s overnamekandidaten betreffen Marathon Gold, Cardinal Resources, Ascot Resources, Sabina Gold & Silver, Bonterra Resources, Torex Gold, West African Resources en Pretium Resources.

Het laatste grote gerucht tot overname betrof het Canadese Endeavour Mining en Centamin Mining, dat in het Verenigd Koninkrijk genoteerd is.

Enkele uren geleden werd echter bekend dat Endeavour Mining de overnamebesprekingen met Centamin heeft beëindigd, na de beslissing om geen formeel bod te doen.

Bronnen: Kitco, Financial Times, Sprott

Foto: Flickr