Bridgewater ziet goud stijgen tot boven de 2.000 dollar per ounce

Greg Jensen, co-chief investment officer van Bridgewater Associates – ’s werelds grootste hedgefonds, voorziet dat goud gaat stijgen tot boven de 2.000 dollar per ounce.

Dat zou een nieuw recordhoogte zijn van het edelmetaal in de tot op heden sterke dollar. In alle andere valuta heeft het edelmetaal afgelopen jaar al recordhoogtes aangedaan.

Jensen, die helpt toezicht houden op meer dan 160 miljard dollar bij Bridgewater, geeft tegen de Financial Times aan dat hij van mening is dat de Fed en andere centrale banken geen poging meer gaan ondernemen om de rentetarieven te normaliseren.

Tegelijkertijd ziet Bridgewater politieke turbulentie op meerdere fronten en een vertraging van de Amerikaanse economische groei, die de kloof tussen arm en rijk verergert. Dit terwijl de spanningen tussen de VS met China en Iran toenemen.

Tegen die achtergrond geeft Jensen aan dat de goudkoers, die nu zo’n 1.550 dollar per ounce bedraagt, 30 procent kan stijgen.

De vrees voor een vertragende wereldeconomie heeft 49 centrale banken over de hele wereld al ertoe aangezet om de rentetarieven 71 keer te verlagen. En dat enkel in 2019, zo blijkt uit gegevens van JPMorgan. De Fed zelf verlaagde vorig jaar de rente drie keer.

Jensen sluit niet uit dat de Fed de rente dit jaar tot nul gaat verlagen, dit om een mogelijke recessie en desinflatoire druk te voorkomen.

Daarnaast bevinden aandelenmarkten wereldwijd zich in vrij extreme situaties, waardoor goud goed zal blijven presteren. Mede doordat centrale banken een hogere inflatie, flinke begrotings- en handelstekorten toestaan.

Deze ontwikkelingen zouden uiteindelijk een bedreiging kunnen vormen voor de Amerikaanse dollar als de reservevaluta van de wereld.

Jensen: “That could happen quickly or it could happen a decade from now. But it’s definitely in the range of possibilities. And when you look at the geopolitical strife, how many foreign entities really want to hold dollars? And what are they going to hold? Gold stands out”

Eerder vorig jaar pleitte de oprichter van Bridgewater, Ray Dalio, al om te investeren in goud. Miljardair Dalio denkt dat het huidige tijdperk van lage rentevoeten en kwantitatieve versoepeling ten einde loopt.

Dalio gaf aan dat er zich een nieuw tijdperk voor zal doen, een waarbij onder meer valuta zullen depreciëren. Grote vraag daarbij is welke investeringen goed zullen presteren in een reflationaire omgeving. Volgens Dalio is dat goud.

Bridgewater en Dalio staan zeker niet alleen in hun visie op goud. DoubleLine CEO Jeffrey Gundlach zei vorig jaar ook al dat hij goud aankoopt op basis van de verwachting dat de dollar gaat verzwakken.

Bronnen: CNBC, Financial Times

Foto: Flickr