Perth Mint zag vorig jaar flinke stijging verkoop

De Perth Mint, het oudste munthuis van Australië, zag tegen het einde van 2019 een stijging in de verkoop van gouden munten. Dit terwijl de U.S. Mint het hele jaar door een daling van de verkoop meldde.

Uit de gegevens van december blijkt dat de verkoop van goudproducten van de Perth Mint met 45 procent is toegenomen ten opzichte van de voorgaande maand.

De Perth Mint verkocht in december in totaal 78.912 ounces aan gouden munten en geslagen baren, de hoogste maandelijkse stijging sinds oktober 2016.

Ten opzichte van de maand december 2018 steeg de verkoop met liefst 170 procent!

De goudprijs bereikte vorig jaar een recordhoogte in Australische dollars, waarbij het voor het eerst boven de AUD 2.000 dollar kwam. Op het moment koerst goud in Australische dollars op de AUD 2.245 dollar.

Sinds het vierde kwartaal van 2018 heeft een scherpe daling van de aandelenmarkten de vraag naar goud en andere veilige-havens weer doen opleven. Sindsdien is de goudkoers met meer dan 30 procent gestegen in Australische dollars.

Het Australische munthuis geeft aan dat de vraag vorig jaar vooral vanuit Duitsland kwam. De vraag nam daar explosief toe.

De op een na beste maand voor de goudverkopen bij de Perth Mint was november, toen het 54.261 ounces aan gouden munten en baren verkocht.

De verkoop van zilver bedroeg in december 1.361.723 ounces, een stijging van 32,5 procent op maandbasis en een stijging van 97 procent op jaarbasis.

In schril contrast met de positieve resultaten in Australië zag de U.S. Mint de verkoop drastisch dalen. Zeker ook van de American Eagle gold coin.

Hoewel de verkoop sterk begon, met 65.500 verkochte ounces in januari, daalde het aantal snel tot slechts 2.000 ounces in december.

In totaal verkocht de U.S. Mint in 2019 slechts 152.000 ounces van haar gouden American Eagle-munten. Dat was het laagste niveau sinds het munthuis in 1986 begon met het bijhouden van de gegevens.

Analisten wijzen erop dat de rally in aandelenmarkten in de VS waarschijnlijk de reden was voor beleggers om niet te investeren in fysieke gouden munten.

George Gero, managing director bij RBC Wealth Management: “Much of what has probably been happening is that there were better returns in other markets, equities in particular. S&P 500 is up 30% year-on-year”

Ook de sterke Amerikaanse dollar is wellicht debet aan de lage verkopen.

De verkoop van zilveren American Eagle-munten was het slechtst sinds 2007, waarbij vorig jaar slechts 14.863.500 ounces zilver verkocht werd.

Dat betrof een daling ten opzichte van het toch al zwakke cijfer het jaar ervoor, op 15.700.000 ounces.

Bronnen: Kitco, Perth Mint

Foto: Flickr