Stalen of gespannen zenuwen?

Het is niet de eerste keer dat ik zeg dat je over stalen zenuwen moet beschikken om te investeren in junior mijnaandelen.

Ik weet er alles van.

Ik investeer sinds 2013 in deze sector en heb gedurende deze periode mijn portefeuille drie keer door een verschrikkelijke drawdown zien gaan. Dan heb ik het over periodes dat mijn portefeuille 45% tot 55% in waarde daalde.

Momenteel bevind ik me zeer in zo’n periode en ik kan je vertellen dat de stalen zenuwen soms ook gespannen zenuwen zijn.

Ook ik denk wel eens: ik liquideer mijn portefeuille en ga wat anders doen.

Maar ik ga gelukkig al een tijdje mee en heb het allemaal al eens gezien. Ik weet dat het mijn emoties zijn die spreken.

Emoties hebben we allemaal. Je kan deze niet zomaar aan de kant schuiven. Het enige dat je als belegger moet vermijden, is handelen op basis van je emoties.

Als je emoties roepen dat je je portefeuille moet liquideren, is dat je onderbewustzijn die van de pijn af wil. Want ja, psychologisch doet het pijn om geld te verliezen. En de snelste manier om van die pijn verlost te geraken, is het liquideren van je portefeuille.

We gaan nu diep in de menselijke psychologie 😉

Maar ik vind het belangrijk om dit met je te delen omdat ik weet dat het nagenoeg bij iedereen spreekt. Bij mij dus ook.

Het herkennen van dergelijke emoties is een cruciale stap. Op deze manier hou je de controle over je beslissingen en geef je het stuur niet in handen van je emoties.

Van top naar bodem is mijn portefeuille momenteel 45% in waarde gedaald. Ik spreek dan enkel over mijn positie in de mijnaandelen. (ongeveer 20% van mijn totale vermogen op dit moment).

Dergelijke drawdowns liggen altijd een beetje zwaarder op de maag, maar wie in de sector wil investeren, weet dat het part of the game is.

Ik heb voor de aardigheid eens de rendementen van Willem Middelkoop zijn fonds opgezocht en hij heeft opmerkelijk genoeg precies dezelfde drawdown.

Gewoonlijk volgt na een dergelijke daling een herstelbeweging om ‘U’ te zeggen.

Maar tot die tijd wordt het steeds pijnlijker om in te loggen op je account en een zee van rood te zien. Daar ben ik me wel degelijk van bewust.

Groeten,

Maarten Verheyen