Een verloren strijd?

Centrale banken willen de inflatie terugdringen via een hogere rente. Het idee daarachter is dat een hogere rente lenen ontmoedigd waardoor er een rem op de economie wordt gezet.

De grootste schuldenaar is echter de overheid zelf en als de rentebetalingen stijgen, dan stijgen ook de begrotingstekorten … waardoor er uiteindelijk méér geld geleend moet worden om dat gat te dichten. 

Eens de overheidsschulden te groot worden, wordt het rentewapen dus veel minder effectief en op een bepaald moment zullen renteverhogingen zo zelfs leiden tot meer inflatie. 

Ik vrees dat we dat punt bereikt hebben. 

De Federal Reserve legt dat online netjes uit:

“Fiscal dominance refers to the possibility that the accumulation of government debt and continuing government deficits can produce increases in inflation that “dominate” central bank intentions to keep inflation low.” 

De Westerse centrale banken zijn een gevecht aangegaan dat ze eigenlijk niet kunnen winnen. Het is een verloren strijd. 

Dat de inflatie nu even daalt, bewijst niks. Inflatie is een vergelijking met een jaar geleden. De dalende energieprijzen hebben de inflatie even wat afgeremd maar olie noteert inmiddels alweer 30% boven de lows. 

De centrale banken zitten muurvast. Als ze stoppen met de renteverhogingen, zullen beleggers denken dat ze de strijd tegen de inflatie opgeven waardoor de inflatie weer zal oplopen.

Als ze de rente blijven verhogen, zullen de stijgende rentebetalingen eveneens de inflatie aanjagen. 

Er is maar één manier om de inflatie écht te beteugelen, en dat is de geldhoeveelheid. Centrale banken zullen hun balansen moeten inkrimpen waardoor er minder geld in omloop is. 

Dit betekent dat de overheid zich niet langer kan financieren via de centrale banken en de broeksriem een heel stuk strakker moet. Dat is het einde van big government. 

Voor de VS betekent het dat een kwart van de uitgaven geschrapt moeten worden. Een moeilijke oefening als je weet dat de huidige inkomsten maar net volstaan om defensie, interesten en uitkeringen te betalen. 

Aangezien de interesten vast liggen, zal Biden moeten snijden in defensie of uitkeringen? Zie je het al gebeuren? 

En zo komen we tot de enige logische conclusie: centrale banken kunnen niet anders dan gewoon geld blijven printen. 

Het is een vaststelling waar beleggers vandaag op geen enkele manier rekening mee houden en het is ook de reden waarom ik edelmetalen blijf accumuleren.

Groeten,

Maarten Verheyen

Vond je dit artikel interessant? Ontdek meer nieuws over edelmetalen op Goudhub