SNB rapporteerde winst van 7,6 miljard frank op goud- en zilvermijnbouwaandelen

De Schweizer National Bank (SNB), de Zwitserse centrale bank, maakte eind juli 2016 melding van een aanzienlijk hogere winst voor de eerste helft van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Die winsten waren mogelijk door voornamelijk haar Forex portefeuille en – schrik niet – goud.

In het najaar van 2014 voerde de SNB nog campagne tegen een Zwitsers referendum. Dat referendum zou van de SNB geëist hebben ten minste 20 procent van haar reserves in goud aan te houden.

Ook zou haar buitenlandse goudvoorraad gerepatrieerd moeten worden en mocht geen enkele goudstaaf meer verkocht worden. Vooral dankzij de tegen-campagne van de SNB zelf kwam dat referendum niet door.

Nu, 2 jaar later, zit de SNB uit zichzelf flink in goud en zorgt het voor de grootste winsten. De SNB gaf aan het einde van juli aan dat de winst in de eerste helft van het jaar 21,3 miljard Zwitserse frank was (21.8 miljard dollar).

Dat was aanzienlijk beter dan het verlies van bijna 50 miljard frank in dezelfde periode een jaar eerder. De bank rapporteerde een winst van 7,6 miljard frank op goud- en zilvermijnbouwaandelen en winst uit posities in vreemde valuta bedroeg in de eerste helft van dit jaar 13 miljard frank. SNB:

The SNB’s financial result depends largely on developments in the gold, foreign exchange and capital markets

Nog steeds blijkt de SNB flink in edelmetalen te zitten; voor bijna 1 miljard dollar. Volgens een recente SEC indiening (de Amerikaanse Securities and Exchange Commission) had de SNB op 30 juni 2016 tweeëndertig verschillende goud- en zilvermijnbouwbedrijven in portefeuille.

Die portefeuille bestond uit:

Newmont Mining, Goldcorp, Franco Nevada, Agnico, Silver Wheaton, Kinross, Yamana, El Dorado Gold, Royal Gold, Tahoe Resources, Buenaventura, B2Gold, Pan Am Silver, New Gold, First Majestic, Alamos Gold, Coeur Mining, IAM Gold, Stillwater Ming, Pretium, Nova Gold, SSRI, Fortuna Silver, Mag Silver, Mc Ewen Mining, Klondex, Nevsun, Primero, Richmont, Seabridge Gold, Asanko Goud en Sandstrom.

Bronnen: Wall Street Journal, Nasdaq, Smaulgld

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999