Slechtste maand voor goud in vier jaar tijd

Goud stevent af op haar slechtste maand sinds eind 2016, nu een sterkere dollar en de verwachtingen voor verbetering van economieën de vraag naar veilige havens doet afnemen.

De Bloomberg Dollar Spot Index lag op koers voor een tweede week van stijgingen. Ondertussen toonde een rapport vrijdag aan dat de Amerikaanse inkomens in januari sterk stegen. Januari kende ook de sterkste stijging in uitgaves in zeven maanden tijd.

Edward Moya, een senior marktanalist bij Oanda: “Gold is having a rough 2021 and the only thing that can right the ship is if central banks thwart the trajectory of bond yields. The Fed will have plenty of opportunities to stem surging Treasury yields, but for now it seems they can be a little more patient”

Het edelmetaal is dit jaar meer dan 8 procent gedaald, wat er mede voor heeft gezorgd dat de aanhoudingen in de door goud gedekte ETF’s zijn gedaald tot het laagste niveau sinds juli 2020.

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve verzekerde beleggers deze week dat de centrale bank geen haast heeft om te stoppen met de stimuleringsmaatregelen, wat de vraag naar grondstoffen stimuleert en tegelijkertijd de aantrekkingskracht van goud als toevluchtsoord doet afnemen.

Goud daalde vrijdag verder. Spot goud daalde uiteindelijk 2,4 procent naar 1.728,92 dollar per ounce, nadat het eerder was gedaald naar het laagste niveau sinds juni. Het daalde meer dan 6 procent deze maand, op weg naar haar grootste maandelijkse verlies sinds november 2016.

Zilver en palladium daalden vrijdag met meer dan 3 procent, terwijl platina meer dan 2 procent daalde. De Bloomberg Dollar Spot Index steeg 0,6 procent.

Bernard Dahdah van Natixis zei dat hij niet dezelfde crash van goud verwacht als in 2011, maar het is duidelijk dat er enige druk op de koers ligt, zeker nu Westerse economieën langzaamaan weer open gaan.

Hij ziet goud op de langere termijn rond de 1.700 dollar, gezien de overvloed aan liquiditeit op de financiële markten.

Het edelmetaal kan ook te maken krijgen met neerwaartse druk van de verkoopgolf op de aandelenmarkten, omdat sommige beleggers op zoek zijn naar cash om margin calls te dekken, aldus Dahdah.

Michael Gentile, strategisch investeerder en bestuurslid van verschillende goudmijnbedrijven, zei dat hij van nature een “contrarian” is.

Dat betekent dat hij graag investeert wanneer het grote publiek niet zo ziet zitten in bepaalde activa en winst neemt zodra er juist veel mensen in bepaalde activa handelen.

Goud kent heden een ernstig bearish sentiment bij beleggers, waardoor Gentile momenteel juist erg geïnteresseerd in het gele edelmetaal.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr