Metals Focus voorziet geen risico’s in tekort aanbod zilver

De zilvermarkt heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen, maar volgens sommige analisten om verkeerde redenen.

Hoewel de prijzen naar verwachting dit jaar zullen blijven stijgen moeten beleggers volgens analisten van Metals Focus verwachten dat de rally te wijten is aan verkeerd geïnterpreteerde informatie over een gebrek aan fysiek aanbod op de markt.

“It is important to stress that although the risk of short-term supplies of silver in the required form and location may exist, the risk of an overall global physical silver shortage is extremely low”

De analisten merken op dat problemen met de supply chain weliswaar problemen kunnen opleveren voor specifieke zilverproducten van beleggingskwaliteit, maar dat deze korte termijn problemen prima kunnen worden opgelost.

Volgens het Britse bedrijf kunnen hogere prijzen er ook toe leiden dat fondsen en particuliere beleggers winst nemen, waardoor er meer aanbod op de markt komt.

Het commentaar van Metals Focus komt op een moment dat de zilvermarkt een sterke instroom blijft zien van beleggers in zilver-ETF’s. Een stijging nadat de markt in 2020 al een record in vraag zag.

Hoewel de ETF-vraag fysiek zilver uit de markt haalt, zal dit volgens Metals Focus geen lange termijn factor zijn dat de koers hoger gaat zetten.

In plaats van te kijken naar het aanbod van zilver, blijven de analisten van Metals Focus bullish op zilver omdat de vraag blijft groeien.

En dan met name de industriële vraag naar zilver nu de wereldeconomie zich blijft herstellen van de COVID-19 pandemie.

Het Silver Institute voorspelde deze maand ook al een stijging in de vraag wereldwijd. Voor 2021 zal dit uitkomen op 1,025 miljard ounces, het hoogste niveau in acht jaar tijd.

De uitbraak van het coronavirus leidde tot een stormloop door beleggers om een voorraad zilver aan te leggen, dat net als goud van oudsher wordt gezien als een veilige opslagplaats voor geld.

Die impuls zal aanhouden, aldus het instituut, dat voorspelde dat de aankopen van baren en munten in 2021 zal stijgen tot een zesjarig hoogtepunt van 257 miljoen ounces.

Zilver wordt ook gebruikt in industrieën zoals elektronica en zonnepanelen, en de vraag zal stijgen naarmate de pandemie onder controle komt en de wereldeconomie weer aantrekt, aldus het instituut.

Gezien de kleinere markt voor zilver en de grotere prijsvolatiliteit die dit met zich mee kan brengen, verwachten zij dat zilver het dit jaar ruim beter zal doen dan goud.

Bronnen: Reuters, Kitco

Foto: Flickr