Servië wil goudreserves verhogen

Servië is van plan haar goudreserves, die nu al een recordhoogte van 37 ton hebben bereikt, te verhogen. Dit om zich voor te bereiden op uitdagingen zoals de energiecrisis die Europa op het moment teistert, aldus president Aleksandar Vucic afgelopen week.

De centrale bank van Servië kan tegen gunstige prijzen goud kopen van het Chinese Zijin Mining Group, dat afgelopen week een nieuwe hoogwaardige koper- en goudmijn opende in Cukaru Peki in Servië.

De gouverneur van de centrale bank, Jorgovanka Tabakovic, een naaste bondgenoot van Vucic die ook bij het evenement aanwezig was, zei in augustus dat de reserves van Servië in 2022 50 ton kunnen bereiken.

Vucic gaf afgelopen vrijdag aan: “We have to continue buying gold to strengthen our reserves to better confront the risks for our country. Who could’ve expected such an energy crisis and all the problems in all of Europe?”

Zijin nam in 2018 het Servische RTB Bor over en beloofde in zes jaar tijd 1,9 miljard dollar te investeren in een complex dat bestaat uit open mijnen, een smelterij en een nieuwe ondergrondse mijn.

De onderneming kwam tot stand toen Servië zijn banden met China aanhaalde, ondanks de bezorgdheid van de Europese Unie – waartoe de Balkanstaat probeert toe te treden.

Vucic zei dat hij slecht kon slapen door de bezorgdheid over de energiecrisis in Europa. Eerder deze maand zei hij dat Servië de export van elektriciteit zou kunnen beperken, of zelfs verbieden, om zo eigen consumenten te beschermen en stroomonderbrekingen te voorkomen.

Het mijnbouw- en verwerkingsproject van de bovenste zone van de koper- en goudmijn van Cukaru Peki in Servië is ontworpen om 3,3 miljoen ton erts per jaar te verwerken. Verwacht wordt dat na aanvang van de productie 91 duizend ton koper en 2,5 ton goud per jaar zal worden geproduceerd.

De koper- en goudmijn in Servië is verdeeld in een bovenste zone en een onderste zone. De reservevolumes van de hulpbronnen in de bovenste zone bedragen 1,28 miljoen ton kopermetaal met een gemiddelde gradatie van 3 procent, en 81 ton goudmetaal met een gemiddelde gradatie van 1,91 gram per ton.

Het eerste mijnbouwgebied zal de hoogwaardige ertsafzetting zijn. De reserves in de onderste zone bedragen 14,3 miljoen ton kopermetaal met een gemiddelde gradatie van 0,86 procent en 299 ton goudmetaal met een gemiddelde gradatie van 0,18 gram per ton.

Bronnen: Bloomberg, Zijin Mining

Foto: Flickr