Centrale bank Rusland verhoogde wederom goudreserves

De Russische goudreserves zijn in september verder toegenomen, hoewel de centrale bank van Rusland een relatief kleine aankoop deed van 3,1 ton.

In juli verwierf de Russische centrale bank eenzelfde bedrag aan goud, waardoor de goudreserves voor het eerst sinds april 2020 toenamen. Voor die tijd voegde Rusland elke maand een significant bedrag toe aan de goudreserves.

De internationale reserves van Rusland omvatten zeer liquide buitenlandse activa zoals goud, vreemde valuta en bijzondere trekkingsrechten (SDR’s) van het IMF, en staan ter beschikking van de centrale bank en de regering van het land.

De totale waarde van de reserves ligt tegenwoordig ver boven het streefcijfer van 500 miljard dollar, dat de toezichthouder in juni 2019 heeft vastgesteld. Sindsdien zijn ze niet onder dat niveau gezakt.

Vorig jaar stegen de Russische reserves in totaal met 40 miljard dollar, ondanks de impact van de pandemie op de economie van het land.

Volgens de gegevens van september dit jaar waren de buitenlandse reserves van Rusland de op vier na grootste ter wereld en bedroeg het meer dan 618 miljard dollar.

De totale reserves bestaan nu voor 21 procent uit goud en de goudreserves zijn gestegen naar een totaal van 2.298 ton (73,9 miljoen ounces), waarmee Rusland op de vijfde plaats blijft staan gekeken naar landen met de grootste goudreserves.

Op nummer 1 staat Amerika gevolgd door Duitsland. Italië bezit na Duitsland de grootste goudreserves. Frankrijk staat op nummer vier met 2.435 ton.

Goudreserves van centrale banken kunnen het soevereine kredietrisico van een land op de internationale markten verminderen, zo bleek afgelopen week uit een studie van het India Gold Policy Centre (IGPC) van het Indian Institute of Management.

Uit de studie blijkt dat een op groei gericht macro-economisch beleid het soevereine risico kan verminderen, maar voornamelijk ook dat de goudreserves van de centrale bank van een land een sterke impact heeft tijdens onrust op financiële markten.

Bronnen: Kitco, Market Research Telecast, The Hindu Business Line

Foto: Flickr