Russische goudexport piekt in september

Zoals berekend door Realnoe Vremya, een Russisch nieuwsblad, is de export van Russisch goud gekeken naar de eerste 9 maanden van dit jaar zeven keer zo veel als dezelfde periode vorig jaar.

De verkoop is al sowieso hoger dan het volume van vorig jaar en bedroeg meer dan 12 miljard dollar. Nu de Russische centrale bank geen goud meer opkoopt gaat veel van het gemijnde goud richting andere landen.

In 9 maanden tijd werd er 211,4 ton edelmetaal uit het land geëxporteerd, vijf keer meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Toen bedroeg het exportvolume niet meer dan 40 ton. In waarde is het exportvolume bijna zeven maal groter: van 1,8 miljard dollar naar 12,13 miljard dollar.

Tegelijkertijd is er een uitbreiding in het aantal landen waar Rusland naar exporteert.

Een jaar geleden werd Russisch goud vooral verkocht aan die twee landen die bekend staan om hun ontwikkelde handelsplatformen, banksystemen en sieradenindustrie – het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Tegenwoordig worden zij vergezeld door landen als onder andere Singapore, Hong Kong, India, en Turkije.

In 2020 steeg de vraag naar goud aanzienlijk wegens de algemene instabiliteit van de wereldeconomie, een hoge volatiliteit op de beurzen en de onzekerheden rondom het coronavirus.

De groei van de Russische goudexport is ook in lijn met de stijging van de goudkoers dit jaar. Zo werd in januari 2020 slechts 8 ton edelmetaal ter waarde van 400 miljoen dollar verkocht en ook in februari slechts 8,1 ton ter waarde van 413,4 miljoen dollar.

In maart steeg dat lichtelijk als gevolg van de wereldwijde pandemie. Er werd toen 11,4 ton goud ter waarde van 573,5 miljoen dollar geëxporteerd.

In april nam de export aanzienlijk toe – er werd 41,7 ton metaal ter waarde van 2,2 miljard dollar geëxporteerd. In de iets rustigere maand mei werd vervolgens 23 ton goud met een waarde van 1,2 miljard dollar verkocht.

In juni was dat 22,5 ton goud ter waarde van $1,2 miljard, in juli 23 ton ter waarde van 1,36 miljard dollar en in augustus 20 ton goud ter waarde van 1,25 miljard dollar dat werd geëxporteerd.

Toen kwam de maand september, terwijl de goudprijs in augustus een all-time high aan had gedaan.

In één maand tijd werd er liefst 54 ton goud ter waarde van 3,37 miljard dollar geëxporteerd. Alleen september was daarmee al goed voor bijna een derde van de totale export van dit jaar.

Bron: Real Noevremya

Foto: Flickr