Nepalese goudimport 12 maal hoger dan zelfde periode vorig jaar

Nepal importeerde tussen midden juli en midden oktober liefst 12 keer meer goud dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Volgens het Nepalese Centrum voor Handels- en Exportbevordering bedroeg de import van goud in die periode Rs737 miljoen (5.237.000 euro). Tijdens dezelfde tijd vorig jaar, bedroeg de import slechts Rs60 miljoen (426.000 euro).

Goudhandelaren geven aan dat de lokale goudmarkt op zijn gat lag vlak voor Dashain, een van de belangrijkste religieuze festivals in Nepal.

Sindsdien is de vraag licht gestegen, ondanks de lockdowns vanwege de coronapandemie en de flink gestegen goudkoersen.

De verschillende festivals in november en het naderende bruiloft seizoen zorgt er voor dat de markt weer naar een soort van normaal keert, aldus winkeleigenaren en Nepalezen actief in de goudmarkt.

Manik Ratna Shakya, senior vice-president van de Federation of Nepal Gold and Silver Dealers’ Associations, geeft aan dat de burgers van de hoofdstad Kathmandu 30 kilo goud en 1.000 kilo zilver aankochten tijdens de Tihar-week tot Laxmi Puja.
De Tihar-week is een vijf dagen durend hindoefestival en begon op 16 november.

Shakya: “Though festive sales were down this year compared to last year, the bullion market observed satisfactory business despite a rise in prices and the pandemic”

De mensen lijken ook te wennen aan het idee dat de goudprijzen niet snel meer zullen zakken. Vandaar dat zij niet langer willen wachten met aankopen, aldus Shakya.

De seizoensgebonden vraag kwam vooral voort uit de traditie om tijdens Tihar gouden en zilveren voorwerpen te kopen. Dit geeft volgens traditie geluk en voorspoed. Toch lag de verkoop dit jaar 40 procent lager ten opzichte van vorig jaar.

Anil Sharma, uitvoerend directeur van de Nepal Bankers Association die een verslag van de wekelijkse verkoop bijhoudt, geeft aan dat ongeveer 300 kilo goud werd verkocht tijdens het festival.

Sharma geeft verder aan dat de import in de eerste vier maanden van het fiscale jaar 2018-2019 2.200 kilo bereikte. Maar banken importeerden in de eerste vier maanden van het huidige boekjaar slechts 650 kilo goud.

Goudhandelaren blijven echter optimistisch, aangezien huwelijken de afgelopen maanden massaal zijn afgezegd / niet doorgegaan. Zij verwachten dat aankomende “trouwseizoen” weer wordt goedgemaakt. Net als in India worden er met bruiloften vaak gouden sieraden vergeven.

De winkels zien de afgelopen dagen in ieder geval verbetering. Nu het bruiloftsseizoen is begonnen is de verkoop van goud per dag gestegen tot 15 a 19 kilo.

Dat is overigens nog steeds bescheiden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, toen de verkoop ongeveer 40 kilo goud per dag bedroeg.

Bron: Kathmandu Post

Foto: Flickr