Russische centrale bank koopt nog steeds tonnen goud aan

De Russische centrale bank lijkt te hebben geprofiteerd van de lage goudprijs. Het kocht in juli meer goud aan dan in de voorgaande maanden.

Voor eigen rekening werden de participaties verhoogd met 839.000 ounces of 26,1 ton, dit volgens Commerzbank.

De laatste keer dat de Russische centrale bank in een maand tijd meer goud aankocht was in november vorig jaar.

Rusland voegde onder Poetin in juni ook al 800.000 ounces, of 25 ton toe. Dat is een stuk hoger dan de eerder gerapporteerde 500.000 ounces. Meeste analisten zijn van mening dat Rusland de komende maanden zal blijven aankopen, zeker gezien de ernstige geopolitieke spanningen tussen Rusland en de VS.

In een verslag van de World Gold Council begin deze maand staat dat de Russische centrale bank haar goudreserves in het tweede kwartaal van dit jaar heeft verhoogd met 53,2 ton. Dat betreft een stijging van liefst 49 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017.

Het bracht de aankopen in de eerste helft van het jaar op liefst 105,3 ton, een stijging van 5 procent op jaarbasis. De goudreserves stonden daarmee eind juni op 1.944 ton.

Inclusief de maand juli bedraagt de totale goudvoorraad van Rusland nu zo’n 63,3 miljoen ounces of ongeveer 1.969 tot 1.970 ton.

De gemiddelde Russische goudaccumulatie bedraagt meer dan 20 ton per maand. Opvallend is vooral ook dat Rusland in april en mei zo’n 90 miljard dollar aan Amerikaanse Treasuries verkocht. Dat is aanzienlijk meer dan de gehele goudvoorraad van het land, dat nu zo’n 76 miljard dollar waard is.

De totale deviezenreserves van Rusland bedragen 458 miljard dollar, waarbij de goudreserves zo’n 17 procent uitmaken van de totale reserves.

Hiermee staat Rusland wereldwijd op de vijfde plaats in termen van goudreserves, na de VS, Duitsland, Italië, Frankrijk en China.

In 2014 kocht Rusland meer goud dan in enig ander jaar sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Het land verwierf toen meer dan 173 ton volgens cijfers van de World Gold Council. Rusland heeft dit jaar al zo’n 130 ton goud aangekocht. Daarmee zou het recordjaar 2014 dus kunnen evenaren.

Bronnen: Gold Seek, Kitco, Bullion Vault

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.