Goudbeleggers in VS nemen grootste short positie ooit in

De goud-ETF’s in de VS kennen nu al 13 opeenvolgende weken een daling. Een afname van deze duur is de afgelopen vijf jaar niet meer voorgekomen. Ondertussen neemt de kracht van de dollar alsmaar toe.

De 9 procent daling van de goudprijs dit jaar ontkracht de onrust in opkomende markten en de onrust rondom de grotere technologiebedrijven, die de bullmarkt in aandelenmarkten in de V.S. aansturen.

David Govett, hoofd edelmetalen bij Marex Spectron: “The long suffering holders of ETFs have finally given up hope of the yellow metal returning to its former glories and have decided there is better protection in the dollar, the stock market and pretty much anything other than gold. I can only say that gold, as a safe haven, has been a massive disappointment this year”

Hedgefondsen en andere grote speculanten verhoogden hun netto – short posities in het edelmetaal tot het hoogste ooit. Maar terwijl beleggers in de grootste ETF-markt van de wereld dit jaar 1.4 miljard dollar uit de goud-ETF’s haalden geldt dat niet voor beleggers buiten de VS.

In Europa kenden goud-ETF’s sinds januari 1,3 miljard dollar aan toevoegingen in aanhoudingen. De X-Trackers Physical Gold was daarbij leidend en verdrievoudigde in omvang.

Ook vermogensbeheerders in Azië zijn niet weg te slaan bij het edelmetaal. Zij investeerden dit jaar bijna 1,1 miljard dollar in specifieke goud-ETF’s.

Evengoed bleek juli een mindere maand, waarbij er voor het eerst sinds drie maanden een afname was van 8 ton. Maar augustus lijkt daarentegen juist weer positief.

Nitesh Shah, een Londense grondstoffenstrateeg bij WisdomTree: “We’ve also seen strong inflows over the last two weeks. A lot of investors are seeing a bargain-hunting opportunity”

Maar de prijs van goud in dollars zou onder druk kunnen blijven staan. Als vuistregel geldt dat de geldstromen de prestaties volgen. Dat geldt in het bijzonder voor edelmetalen, waar passieve allocaties en edelmetaalprijzen in grote lijnen in dezelfde richting bewegen.

In elk jaar dat aanhoudingen hoger gingen steeg de prijs van goud en vice versa. Maar dat geldt dus niet voor goud buiten de VS, waar aanhoudingen in de goud-ETF’s juist toenemen.

Met andere woorden lijkt het erop dat goud in dollars het dit jaar moeilijk heeft, maar dat goud in elke andere valuta stijgende is / zal zijn.

Dat aanhoudingen in goud-ETF’s een goede graatmeter is, is niet vreemd te noemen. Het gaat namelijk om een behoorlijk groot aandeel van de fysieke markt.

Fysiek goud in de verschillende kluizen die de goud-ETF’s ondersteunen betreft liefst twee derde van het volledig nieuwe aanbod van vorig jaar. Dit komt overeen met meer dan 2.100 ton ter waarde van zo’n 80 miljard dollar.

Bronnen: Bloomberg Quint, Reuters, Bloomberg

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.