Is de goudbodem nabij?

Goud kende vorige week alweer een ruw parcours, en het steunniveau van 1200 USD werd zomaar doorbroken. Goud zit echt in een moeilijke fase en het ziet er niet naar uit dat we daar heel snel van zullen terugkomen. Maar volgens een aantal analisten schijnt de zon opnieuw aan de horizon.

Volgens Georgette Boele van ABN Amro is het moment stilaan gekomen waarop de goudprijs zal uitbodemen. Zij is een bekende analiste die het goud en de andere edelmetalen al geruime tijd opvolgt. De belangrijkste redenen voor haar ‘call’ zijn vooral dat zij een beperkt opwaarts potentieel verwacht voor de Amerikaanse dollar, een stabilisatie en een beperkte herstelbeweging voor de Chinese yuan.

Kitco heeft ook een eigen analist in zijn rangen, met name Jim Wyckoff. Die gaf aan dat de beren volgens hem tekenen van vermoeidheid beginnen te vertonen. Hij gaf ook aan dat we deze week een herstelbeweging mogen verwachten voor de goudprijs.

Vrijdag vorige week zagen we al een eerste beperkte fase van een correctieve bounce naar boven toe. Maar dat was echter niet voldoende om de zware verliezen goed te maken. We zagen immers dat de goudprijs, met name de december futures, daalden van 1221 USD naar slechts 1167 op enkele dagen tijd.

Talrijke analisten waren echter niet verbaasd door de prijsactie van het goud. Zij vernoemden met name de outperformende Amerikaanse dollar. De beweging in het goud is echt een spiegelbeeld van de sterkte van de Amerikaanse dollar.

Het moment in de toekomst moet echt komen waarop de goudprijs kan loskoppelen van deze prijsactie. Pas dan zullen we zien dat goud echt vrij kan noteren. Een forse correctie van de aandelen op de ontwikkelde beurzen kan de goudprijs fors doen stijgen.

Beleggers moeten niet wanhopen en beseffen dat deze correctie ingegeven is door futures trading, want de onderliggende fundamentals blijven sterker dan ooit.

[xyz-ihs snippet=”goud”]