Paulson en Dalio behouden belang in goudbeleggingen tweede kwartaal

De goudprijs kent vandaag de grootste wekelijkse daling sinds mei 2017, terwijl het edelmetaal door de stijgende dollar onder druk blijft staan.

Neemt niet weg dat er bepaalde partijen immer goudbugs lijken te zijn.

Het in New York gevestigde Paulson & Co, onder leiding van de goudbull John Paulson, heeft zijn belang in goudbeleggingen in het tweede kwartaal dit jaar behouden.

Dit terwijl andere zwaargewichten zoals Soros Fund Management LLC, Jana Partners LLC en Caxton Corp allen goudbeleggingen afbouwden.

Ook miljardair Ray Dalio bleef trouw aan goud. Dalio’s Bridgewater Associates handhaafde haar 3,9 miljoen aandelen in GLD, en 11,3 miljoen aandelen in de iShares Gold Trust, zo blijkt uit deze week vrijgegeven documenten.

Timing voor Paulson en Dalio leek opportunistisch, aangezien de goudprijs sterk daalde in de tussentijd.

Paulson & Co liet zijn aandeel in de SPDR Gold Trust onveranderd bij 4.3 miljoen aandelen, hoewel de waarde daarvan daalde van 543,4 miljoen dollar in het eerste kwartaal naar 512,6 miljoen dollar in het tweede kwartaal.

Paulson bleef ook met eenzelfde aantal aandelen geïnvesteerd in mijnbouwbedrijf AngloGold Ashanti, terwijl ook daar de waarde daalde van 121,3 miljoen dollar naar 104,9 miljoen dollar.

Het aandeel IAMGOLD werd evenwel verminderd; van 3,2 miljoen stuks ter waarde van 16,4 miljoen dollar naar 1,9 miljoen aandelen – ter waarde van 10,7 miljoen dollar – in het tweede kwartaal.

Ook het aandeel RandGold Resources werd voor een vierde verkocht. Een vermindering van 431.700 aandelen ter waarde van 35,9 miljoen naar 331.700 aandelen ter waarde van 25,6 miljoen dollar.

Het aandeel in NovaGold Resources bleef ongewijzigd, maar de waarde daarvan steeg van 95,2 miljoen naar 97,9 miljoen dollar.

De goudprijs daalde in het tweede kwartaal met meer dan 5 procent, wegens een sterkere dollar en aankomende renteverhogingen in de VS. Ook dit kwartaal stijgt de dollar aanzienlijk ten koste van goud.

Maar Dalio en Paulson zijn niet de enige partijen die in goud blijven geloven. Ook CI Investments, de beleggingsdivisie van het in Toronto gevestigde CI Financial Corp, vergrootte haar aanhoudingen in de SPDR Gold Trust met 36,8 procent.

Daartegenover verminderde zij haar participaties in Randgold Resources en verkocht het aandelen Barrick Gold, hoewel het aantal call-opties daarop werd verhoogd.

Mogelijk is dat huidige positie van de hedgefondsen veranderd is, aangezien de vrijgave aan participaties telkens een kwartaal achter loopt.

Evengoed kan er geconcludeerd worden dat sommige partijen nog steeds vertrouwen blijven houden in het edelmetaal, ondanks de sterke dalingen dit jaar.

Bronnen: Reuters, Bloomberg, Financial Times

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999