Russisch vliegtuig verliest goud- en platina baren

Een Russisch vrachtvliegtuig is gisteren een lading goud en andere edelmetalen verloren ter waarde van meer dan 300 miljoen dollar. Het luik van het toestel vloog open bij het opstijgen.

Het vliegtuig vertrok richting de Russische stad Krasnojarsk van de luchthaven van Jakoetsk, de hoofdstad van Ruslands grootste autonome republiek Jakoetië, met diamanten, goud en andere edelmetalen.

Al bij het opstijgen raakte het toestel in de problemen. Eenmaal in de lucht vloog door schade aan de deurklink en de harde wind het laadluik open. De inhoud van het ruim kwam, geluk bij een ongeluk, voornamelijk op de landingsbaan terecht.

Toch werd niet alleen de landingsbaan bezaaid met de lading, ook op 26 kilometer van het vliegveld kwam er nog goud terecht.

Niemand raakte daarbij gewond en het vliegtuig maakte uiteindelijk een noodlanding op de nabijgelegen luchthaven van Magan.

Op sociale media circuleren beelden van goudstaven die verspreid over de startbaan liggen. De lading was eigendom van mijnbouwbedrijven Chukota Mining en Geological Company.

De politie heeft de landingsbaan afgesloten en er is een uitgebreide zoektocht gaande. Twee technische ingenieurs die het vliegtuig hadden voorbereid voor de vlucht zijn volgens Russische media aangehouden.

Volgens het Russische persbureau Tass was er 9,3 ton aan goudbaren en andere edelmetalen aan boord van het AN-12 vrachtvliegtuig.

De autoriteiten wisten 172 goud- en platinastaven met een gewicht van in totaal 3,4 ton van de landingsbaan op te rapen. Voor zover bekend zou daarmee de lading weer compleet zijn.

Bronnen: Yakutia Media, TASS

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]