Goud gaat rallyen in tweede jaarhelft

Zoals we al eerder schreven op deze pagina’s, is het sentiment rond de goud- en zilverprijs momenteel vrij zwak. Maar dat is al een tijdje aan de gang, en het sluit geenszins uit dat er op een later tijdstip wel een rally komt.

Het is inderdaad zo dat de goudmarkt het op korte termijn moeilijker heeft om kopers aan te trekken aangezien de markten zich concentreren op de nakende renteverhoging door de Fed volgende week, maar één bepaalde beleggingsfirma ziet potentieel voor het gele metaal in de tweede jaarhelft van 2018. In die periode zal de nadruk dan ook eerder liggen op een zwakke Amerikaanse dollar.

In een recent interview met Kitco News vertelde Maxwell Gold (what’s in a name), die directeur beleggingsstrategie en research is bij ETF Securities, dat zijn bedrijf tekenen ziet dat de Amerikaanse dollar een “structurele berenmarkt ingaat”. Dat heeft te maken met toenemende inflatievrees en bezorgdheid over de snel toenemende schuldgraad van de overheid.

In de begroting die vorige maand werd goedgekeurd, heeft de Amerikaanse overheid de plafonds voor de uitgaven opnieuw verhoogd met 300 miljard USD in de komende twee jaar. De toegenomen uitgaven komen er nadat het Amerikaanse Congres enorme belastingverlagingen had goedgekeurd, waardoor het deficit de komende 10 jaar met maar liefst 1,2 biljoen USD kan toenemen!

De commentaren over het goud komen er op een moment waarop de Amerikaanse dollarindex het moeilijk heeft om het kritieke psychologische niveau van ongeveer 90 punten. Goud heeft echter voorlopig nog niet kunnen profiteren van een negatief momentum bij de greenback.

Gold voegde eraan toe dat hij denkt dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer beleggers opnieuw naar goud gaan kijken als een veilige haven, naarmate de Amerikaanse dollar verder verzwakt.

Naarmate de USD in waarde verliest, zal de koopkracht van consumenten en beleggers afnemen. Hierdoor gaan ze opnieuw kijken naar activa die in het verleden hun koopkracht hebben doen bewaren, met name grondstoffen en edelmetalen.

Gold waarschuwde er wel voor dat hoewel hij op lange termijn bullish is voor edelmetalen, deze op korte termijn vrij zwak kunnen blijven. Met andere woorden, een ideaal instapmoment voor de geduldige langetermijnbelegger!