Polymetal verwacht goudproductie komende 2 jaar met meer dan 20 procent te verhogen

goudproductie

Polymetal, een van de grootste goud- en zilvermijnbouwbedrijven van Rusland, verwacht de productie de komende twee jaar met meer dan 20 procent te verhogen.

De productieprognose van het bedrijf wordt bepaald door de start dit jaar van haar meest belangrijke nieuwe project in Kazachstan, en andere nieuwe investeringen in zilver- en platina activa.

De edelmetaalprijzen, die tussen 2011 en 2016 flink daalden, hebben zich de afgelopen twee jaar flink weten te herstellen.

Mede hierdoor kenden de grote goudproducenten in Rusland een flinke impuls en gingen de uitgaven in nieuwe projecten gestaag hoger.

Polyus, de grootste goudproducent van Rusland, is ondertussen bezig met haar nieuwe project “Natalka”. Een van de grootste gouddeposito’s van het land dat sinds dit jaar eindelijk op volle productie draait.

Toch heeft Polymetal, de op twee na grootste goud- en zilverproducent van Rusland met negen mijnen in het verre oosten, de afgelopen vijf jaar consequent beter gepresteerd dan concullega’s in zowel de goudsector als de FTSE 250.

Daarbij keerde het bedrijf de afgelopen vijf jaar liefst 1 miljard dollar aan dividenden uit.

Echter komt het nu wel met een nieuw dividendbeleid, wat inhoudt dat het zijn uitbetalingen beperkt tot 50 procent van de netto-inkomsten. Hierdoor daalde het dividend over 2017 met 14 procent tot 30 dollarcent per aandeel.

Polymetal zal later dit jaar zijn nieuwe Kyzyl-goudmijn in Kazachstan in gebruik nemen. Tegen het einde van 2018 wil het tevens twee nieuwe projecten starten.

Het streeft ernaar de productie te gaan verhogen tot 1,7 miljoen ounces in 2019, tegen 1,43 miljoen ounces goud vorig jaar.

Vitaly Nesis, CEO van het bedrijf:

“Polymetal still had one of the highest dividend yields in the precious metals sector and it will pay $138m to shareholders this year. Fundamentally, growth is driven by Kyzyl. For Polymetal, the successful ramp-up of the project is the key event for the next three years”

Nesis hoopt tegen het einde van het jaar ook groen licht te kunnen geven aan twee andere projecten – gouddeposito Nezhda en een tweede productielijn in een bestaande goudverwerkingsfabriek.

Het bedrijf investeert daarnaast in initiële onderzoeken van Prognoz, dat gezien wordt als de grootste zilverdeposito van Rusland, en Viksha, een project dat zich focust op platina.

Bronnen: Financial Times, The Telegraph

Foto: Flickr