Russisch oorlogsschip met tonnen goud herontdekt

Een bergingsbedrijf heeft de overblijfselen gelokaliseerd van een Russisch oorlogsschip dat tijdens de Russisch-Japanse oorlog verloren is gegaan. De door de veldslag beschadigde cruiser Dmitrii Donskoi werd in 1905 voor de kust van Korea vernield, naar verluidt met een lading goud met een huidige waarde van naar schatting 130 miljard dollar.

De Donskoi werd gevonden minder dan een mijl uit de kust van Ulleungdo, op een diepte van 1.423 voet in de Zee van Japan. Een onderwatervaartuig daalde af naar het wrak en legde een afbeelding van de naam van het schip vast. De Zuid-Koreaanse Shinil Group, die het wrak ontdekte, is van plan om het goud later dit jaar te recupereren met behulp van bedrijven uit China, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

De Dmitrii Donskoi was een gepantserde cruiser van de Russische marine, onderdeel van de Russische Stille Oceaanvloot. Het schip bracht het grootste deel van zijn operationele carrière door in de Middellandse Zee en het Verre Oosten en kreeg de opdracht om vanuit de Oostzee te varen naar Rusland’s Tweede Pacifisch Squadron. Dit nadat de Japanse vloot het grootste deel van de Russische zeemacht in het Verre Oosten vernielde na het uitbreken van de Russisch-Japanse oorlog in 1904-05.

In mei 1905 nam de Donskoi deel aan de beroemde Slag om Tsushima, een beslissende overwinning voor Japan. Na de slag vluchtte de beschadigde cruiser naar het noorden, achtervolgd door Japanse schepen. Uiteindelijk kwamen 60 van de 591 bemanningsleden om het leven en raakten er nog eens 120 gewond voordat kapitein Ivan Lebedev voor het eiland Ulleung voor anker ging.

Op 29 mei 1905 werd het schip voor de kust gezonken en de bemanning gevangen genomen door Japanse troepen. Kapitein Lebedev stierf aan zijn verwondingen.

Ten tijde van haar schipbreuk vervoerde Donskoi naar verluidt 5.500 dozen met goudbaren en 200 ton aan gouden munten. Vandaag de dag zou het een straatwaarde betreffen van liefst 130 miljard dollar.

De Shinil Group zegt nu een overeenkomst te hebben gesloten met de Russische regering om meer dan de helft van het goud, dat zich aan boord van het schip zou moeten bevinden, terug te geven aan Rusland. Ongeveer 10 procent zal worden besteed aan toeristische projecten op het eiland Ulleungdo.

Een percentage van de rest van het goud zal aan gezamenlijke projecten worden geschonken die de ontwikkeling in noordoostelijk Azië moeten bevorderen, aldus het bedrijf. Onder meer ook aan een spoorlijn die Rusland en Zuid-Korea via Noord-Korea gaat verbinden.

Bronnen: South China Morning Post, Montreal Gazette, Popular Mechanics

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]