Barrick Gold wellicht nieuwe eigenaar Detour Gold

Het rommelt bij het Canadese goudmijnbouwbedrijf Detour Gold. Het bedrijf staat onder toenemende druk van voornamelijk Paulson & Co. om zichzelf in de verkoop te zetten.

Paulson heeft Detour Gold aangespoord een verkoop te overwegen nadat vorige week bekend werd dat het mijnbouwbedrijf rente ontving van een potentiële koper.

Paulson’s hedgefonds, Paulson & Co. dreigde met het bijeenroepen van een speciale vergadering om de raad van bestuur te reorganiseren en de onderneming ertoe te dwingen te kijken naar een mogelijke verkoop. Het krijgt daarbij steun van verschillende investeerders, waaronder de grootste aandeelhouder, eveneens het New Yorkse Van Eck.

Van Eck, dat 12.5 procent van de aandelen in Detour in bezit heeft, gaf vrijdag aan: “Following a history of a number of failures we think it’s fair for Detour to consider a sale”

De beste manier om te beoordelen wat de waarde is van de in Toronto-gevestigde goudmijnbouwer is het in werking stellen van een volledig verkoopproces, aldus Joseph Foster, portefeuillemanager bij Van Eck Associates Corp..

Het ontbreken van transparantie bij het bedrijf maakt het voor aandeelhouders moeilijk om een juiste analyse uit te kunnen voeren van de onderliggende waarde, aldus Foster.

Foster: “Detour has had a history of a number of failures. A logical way to get answers for us is to have this process and let other companies look at Detour with their teams of geologists and see if they see value there”

Aandelen Detour daalden flink in april nadat het bedrijf aangaf bepaalde koers te varen waarbij de kosten voor mijnbouwoperaties flink hoger gingen terwijl de productie voor dit jaar werd verlaagd. De aandelenkoers herstelde toen Detour vorige maand aangaf dat plan te herzien en Paulson & Co. opriep tot de verkoop van het goudmijnbouwbedrijf.

Detour verzette zich echter tegen die oproep, hoewel het elk strategisch alternatief zou overwegen dat meer waarde zou creëren voor de aandeelhouders dan de eigen gezette koers.

Met dat doel, zo gaf het bedrijf ook vrijdag in een verklaring aan, heeft het een speciale commissie opgezet dat alle alternatieven overweegt. Ook een fusie of eventuele verkoop wordt binnen die commissie geëvalueerd.

Diverse partijen zouden in het verleden vertrouwelijkheidsovereenkomsten hebben ondertekend, hoewel er nog geen biedingen op het bedrijf zijn gedaan. Detour had Barrick Gold Corp. eerder deze maand gevraagd om samen met Paulson een vertrouwelijkheidsovereenkomst te ondertekenen om hen toegang te geven tot de boeken om een mogelijke buyout te evalueren.

Vrijdag werd ook aangegeven dat Detour van plan is twee nieuwe benoemingen te doen voor de raad van bestuur. Een andere activistische aandeelhouder dat opriep tot een verkoop van Detour Gold, Coast Capital Management, gaf aan dat de aankondigingen vrijdag slechts “halve maatregelen” betroffen.

Bronnen: Bloomberg, New York Post

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]