3 factoren die goud hoger kunnen zetten

De World Gold Council (WGC) heeft zijn “Mid-year Outlook 2018” gepubliceerd, waarin het drie belangrijke factoren onthulde die er voor kunnen zorgen dat goud de tweede helft van dit jaar weer hoger gaat.

De WGC is van mening dat het edelmetaal zich, ondanks de bijzonder slechte prestaties in het afgelopen tweede kwartaal, zal herstellen. Dit als gevolg van onder meer een positieve maar ongelijke economische groei, ten tweede wegens gaande handelsoorlogen en de invloed daarvan op valuta’s en ten derde een stijgende inflatie.

“Gold’s price momentum and investor positioning in derivatives markets has accelerated its descent. We believe, however, that there may be reasons to be more optimistic during the second half of the year”

  • Positieve maar ongelijkmatige economische groei

Een van de factoren waarvan de WGC verwacht dat ze een positief effect zullen hebben op de goudprijs is de economische groei, waarbij die groei van regio tot regio verschilt. De eerste regio waar de WGC steun ziet voor het edelmetaal is China.

“As China has transitioned from an investment-driven to a consumption-driven economic model, its growth rate has slowed slightly. However, as it becomes less dependent from foreign investment and solidifies its leading role in Asia, China’s economic expansion will likely be more robust”

De WGC is van mening dat de groeiende Chinese economie, gekoppeld aan de omvang van de Chinese lokale goudmarkt, waarschijnlijk positieve resultaten zal opleveren voor het edelmetaal. Ook vanuit India neemt de vraag volgens het WGC toe in het derde en vierde kwartaal. Daarnaast de Amerikaanse economie, die sinds 2016 groeiende is waarbij de vraag naar gouden sieraden is gestegen.

  • Handelsoorlog en de impact op valuta’s

Hoewel de WGC erkent dat de Amerikaanse dollar in het tweede kwartaal van dit jaar flinke winst boekte, merken analisten op dat redeneringen achter die opleving niet kunnen worden toegeschreven aan de stijgende Amerikaanse rente, aangezien de rente al stijgt sinds 2016.

Verscheidene economen zijn van mening dat een verhoging van de Amerikaanse rente, en daarmee een groeiende bezorgdheid over een handelsoorlog, uiteindelijk een negatief effect zal hebben op de economische groei. Hoewel dit de vraag naar goud iets zou kunnen vertragen, zou het effect ervan kunnen worden verminderd door een verzwakte dollar, wat historisch gezien de prijs van goud hoger zet.

  • Stijgende inflatie

Als laatste de stijgende inflatie. In Europa en China ligt die rond de 2 procent, in de VS is dat 2,9 procent en in India 5 procent. De WGC merkt op dat de expansie van protectionistisch economisch beleid het risico van een verdere versnelling van de inflatie aanzienlijk heeft vergroot. Bedrijven die met hogere prijzen worden geconfronteerd, zullen die rekening waarschijnlijk doorberekenen aan de consumenten. Historisch gezien hebben beleggers ook hierin goud gebruikt als inflatie-hedge, met als gevolg dat de goudprijs aanzienlijk steeg telkens wanneer de inflatie boven de 3 procent uitkwam.

Bron: WGC

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.