Vraag naar zilver voor zonne-energie tegen 2024 40 procent lager

Volgens een rapport van CRU Consulting, een divisie van grondstoffenanalisten CRU International Limited, zal de vraag naar zilver vanuit de wereldwijde zonne-energiesector rond 2025 met liefst 40 procent zijn gedaald.

Dit terwijl de totale wereldwijde zonne-energiecapaciteit naar verwachting meer dan verdrievoudigd zal zijn van 500GW vandaag tot bijna 1.600GW in 2030.

CRU Consulting geeft aan dat de technologische verbetering bekend als ’thrifting’ de hoeveelheid zilver die nodig is om een bepaalde hoeveelheid elektriciteit te produceren verder zal verminderen.

De prijs van zilver is daarbij de grootste aanjager in vermindering, aldus CRU.

Toen de zilverprijs binnen twee jaar meer dan verdubbelde, om een recordhoogte van 50 dollar per ounce te bereiken, halveerde de hoeveelheid zilver in de gemiddelde zonnecel bijna, van 4 naar 2,5 gram.

De vraag naar zilver voor zonnecellen vestigde in 2017 echter een nieuw record, met een stijging van 19 procent ten opzichte van het voorgaande jaar tot 94,1 miljoen ounces (2.926 ton).

Deze groei was grotendeels te danken aan de aanhoudende hausse in de Chinese zonne-energiesector. De installaties in China stegen in 2017 met 55 procent per jaar, tegen 24 procent voor de rest van de wereld.

Heraeus, een toonaangevend Duits raffinage- en technologiebedrijf voor edelmetalen:

“Silver demand could fall if Chinese solar installations decline. If global solar installations drop by 10 GW, this implies a reduction of a little under 10 Moz in industrial silver demand, equivalent to around 1% of total global silver demand”

Volgens een ander toonaangevend edelmetaaladviesbureau, Metals Focus, zullen de nieuwe installaties in China dalen van 53GW in 2017 tot ongeveer 45GW dit jaar. Daarbij verwijzend naar de vermindering van de FIT-regeling, een overheidssubsidie voor kleinschalige hernieuwbare en koolstofarme elektriciteitsopwekking.

Installaties in de VS zullen in de tussentijd te lijden hebben van het gevoerde handelsbeleid van Trump. Dat zal het tempo van de groei van de binnenlandse zonne-energie tussen 2018 en 2021 aantasten.

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat de prijs van zilver wederom recordhoogtes van 2011 aan zal doen meent CRU dat de drang naar efficiënter gebruik van zilver zal doorzetten. Dit omdat de zonnecelindustrie zo’n concurrerende markt is geworden dat prijzen consequent verlaagd worden.

Aan de andere kant zal de afnemende vraag van de zonne-energiesector worden gecompenseerd door de vraag vanuit elektrische voertuigen en de transportsector. Volgens de CRU zal daar de vraag naar zilver in 2030 met 70 procent zijn gestegen.

En hoewel in India volgens Metals Focus de installatie van zonnepanelen dit jaar met een derde zal dalen ten opzichte van vorig jaar wegens haar importtarieven, stijgt de algehele industriële vraag naar zilver in het land enorm.

Tot nu toe staat de zilverimport in India voor de eerste helft van dit jaar op 2,1 miljard dollar. Dit terwijl dat vorig jaar nog 1,5 miljard dollar was. Chirag Sheth, analist bij Metals Focus, schat daarbij dat het importvolume dit jaar met 15 tot 20 procent kan toenemen.

Bronnen: Silver Institute, Bullion Vault, Bloomberg

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]